Inflatie

15 februari 2021 De prijs van Lumber (hout) is vrijdag op het hoogste niveau ooit gekomen. Ten opzichte van laagste punt vorig jaar maart is de prijs van dit product met 250% gestegen.

De verklaring van de prijsstijging van hout is velerlei. Allereerst de lage rente zorgt ervoor dat er meer huizen worden gebouwd. Daar komt bij dat door de lockdown veel huizenbezitters gaan verbouwen. Al was het alleen al om een thuiswerkplek te creëren. Een andere verklaring voor de enorme vraag naar hout is de vraag naar duurzame goederen.

En voor het vervoer van die goederen zijn houten pallets nodig. Men zou kunnen stellen dat de prijs van hout een goede economische indicator is. Maar het is niet alleen hout dat in prijs stijgt. Ook de prijs van soja en mais bereikte niveaus die we de afgelopen jaren niet hebben gezien. De prijs van koper staat op het hoogste niveau in acht jaar. Ook de prijs van de belangrijkste grondstof olie is aan het stijgen. Een vat Noordzee olie kwam boven de $ 60 uit en komt dicht in de buurt van de prijs die voor de Covid-19 crisis werd genoteerd. De stijging van grondstoffen wordt door diverse strategen verklaard door de grote Chinese vraag. Een ander argument is het soepele geldbeleid van de centrale banken. Volgens het onderzoeksbureau Long View Economics is ook de verhouding tussen de waardering tussen aandelen en grondstoffen op het laagste niveau in de afgelopen 50 jaar. Beleggers zijn angstig voor een reactie op de aandelenmarkten kopen daarom grondstoffen. Alleen daarom kunnen de prijzen van grondstoffen de komende tijd verder stijgen. Maar de prijsstijgingen zorgen natuurlijk ook voor inflatieangst. Uiteindelijk zullen de fabrikanten van producten de hogere grondstoffenprijzen door gaan berekenen in de uiteindelijke eindproducten. In januari stegen de prijzen het snelst in de afgelopen vijf jaar. Dit kwam vooral door de cijfers uit Duitsland. Op jaarbasis steeg de inflatie van –0,7% naar 1,6% in een maand. Dit kwam overigens omdat het effect van de tijdelijke BTW verlaging is uitgewerkt. Als we kijken naar de inflatieverwachtingen dan stellen de financiële markten dat er een kans is van 20% op een inflatie in de VS van ten minste 3% de komende vijf jaar. De grote vraag is natuurlijk of door de stijgende inflatie de centrale banken een ander beleid zullen gaan voeren. Daar lijkt het niet op. Al eerder verklaarde FED voorzitter Powell geen problemen te hebben me een inflatie van hoger dan 2%. Volgens de theorie is inflatie goed voor aandelenmarkten. Dat lijkt voorlopig de beste belegging als de geldontwaarding doorzet.