Huizenmarkt op record

21 september 2020

Het heeft iets ironisch. De financiële crisis van 2008 werd in de basis veroorzaakt door de woningmarkt. Diezelfde woningmarkt profiteert nu van de Covid-19 crisis.
De National Association of Home Builders (NAHB) in de Verenigde Staten publiceert maandelijks een index die het vertrouwen aangeeft in de woningmarkt. Afgelopen woensdag kwam de index uit op 83. Het hoogste getal in 35 jaar. Het vorige record stond op 78 eind december 2019. De index is een zogenaamde sentimentsindex. De leden van de NAHB moeten drie vragen maandelijks beantwoorden.
De eerste is de vraag hoe de verkopen van woningen op dit moment is. Hoe men dit ziet voor de komende zes maanden en tot slot hoe de “traffic” is van potentiële kopers. Onder het laatste verstaat men of er veel potentiële kopers zich melden voor nieuwe projecten. Na het record van december vorig jaar daalde de index in april spectaculair naar 30. Het herstel van de afgelopen maanden is net zo spectaculair. Er zijn diverse verklaringen voor het herstel in de huizenmarkt. Als eerste natuurlijk de lage rente. En die zal de komende jaren, gezien de verklaringen van de centrale bank afgelopen week, niet snel stijgen. De belangrijkste reden echter volgens de huizenbouwers is echter de opkomst van thuiswerken. Nu blijkt dat veel bedrijven gewoon kunnen blijven functioneren zonder dat alle werknemers zich naar een kantoor hoeven te begeven gaan die werknemers op zoek naar woonruimte inclusief een thuiskantoor. Het liefst ver weg van de grote steden. Want was het een jaar geleden nog een trend om in de grote stad te wonen omdat daar alle voorzieningen waren, tegenwoordig is dat anders. Naar een restaurant gaan is niet meer populair. En ook het winkelen is niet meer zo in trek. Liever woont men op het platteland waardoor het risico van besmetting sterk wordt verminderd. Ook zelf een huis laten bouwen is populair. In Sun Valley in Idaho bijvoorbeeld ziet men in de afgelopen maanden dat de vraag naar grond om een huis op te bouwen verviervoudigd is. Aannemers zitten de komende maanden helemaal vol met werk. Ook andere plekken buiten de grote steden laten eenzelfde beeld zien. Het roept natuurlijk de vraag op of we niet een herhaling krijgen van 2008. Ook toen was de huizenmarkt enorm populair. Sommige Amerikanen hadden wel drie huizen, want risico liep men er niet op omdat de prijzen alleen maar zouden stijgen. Het grote verschil tussen toen en nu is dat het verlenen van hypothecaire leningen anders is. In 2008 kon iemand zonder inkomen of eigen vermogen een lening krijgen. Dit soort leningen werden dan in een beleggingsfonds gestopt dat aan beleggers werd verkocht als leningen van hoge kwaliteit. Op dit moment zijn banken veel kritischer. Een financiële crisis lijkt dan ook geen kans te hebben op herhaling. Voorlopig lijkt het vertrouwen in de woningmarkt dan ook te blijven. Slechts als de werkloosheid weer sterk oploopt kan dit onderbroken worden. Ook een stijgende rente kan voor problemen zorgen. Maar zoals gesteld het lijkt dat probleem zich niet snel voor te doen. En het gunstige economisch klimaat zal ook de arbeidsmarkt niet negatief beïnvloeden.