5 juni 2023

Het volgende probleem

5 juni 2023

“Het schuldenplafond dat geen plafond bleek te zijn”. We hebben dit fenomeen al een aantal keren beschreven. Afgelopen week kwam er een overeenstemming.

En de conclusie is dat na veel politiek gekrakeel er een compromis is gekomen waardoor het denkbeeldige plafond werd verhoogd. Zo is het in het verleden geweest en zo is het nu ook weer tot stand gekomen. Als we echter sommige media mogen geloven dan is de Amerikaanse economie en dus ook de wereld aan een economische ramp ontsnapt. Maar wie ook kijkt naar de ontwikkelingen van de financiële markten mag concluderen dat het totaal geen invloed heeft gehad.

Nu dit probleem achter de rug is kan de vraag worden gesteld wat het volgende probleem is waarover vele analisten zich zorgen maken. En dat is een recessie. Nu is dit geen nieuw probleem. Als meer dan een jaar wordt een recessie voorspeld, vooral gebaseerd op het gegeven dat de rente in de afgelopen maanden door de Amerikaanse centrale bank (FED) sterk is verhoogd. Beter geschreven we hebben de sterkste rentestijging ooit gezien. Volgens de economische handboeken zal een rentestijging zich uiten in afkoeling van de economische activiteit. Bedrijven zullen minder gaan investeren en ook de consumenten zullen zich terughoudend opstellen. Maar als we kijken naar de werkloosheidcijfers van afgelopen vrijdag dan mag men twijfelen of er wel een recessie komt. Economen hadden voorspeld dat de er 195.000 nieuwe banen zouden komen. Het bleek dat er 339.000 er de afgelopen maanden bij zijn gekomen. En bovendien bij nauwkeurige hertelling bleek dat in de afgelopen twee maanden er 93.000 banen meer werd gecreëerd dan eerder was gepubliceerd. Dergelijke cijfers zorgen er nu niet voor dat er snel een recessie zal komen. Natuurlijk zijn er ook factoren die wel op een recessie zou kunnen duiden, zoals de daling van de olieprijs. Men zou kunnen stellen dat de prijs van deze grondstof de thermometer is van de economische activiteit. De prijs kwam de afgelopen week op het laagste niveau van de afgelopen drie maanden terecht. Een andere grondstof die vaak wordt gezien als indicator voor economische activiteit is koper. De prijs van de metaal is dit jaar per saldo met bijna 3% gedaald. Het is duidelijk dat het voor de FED een puzzel blijft wat zij moeten doen. Vorige week was de kans op een renteverhoging in juni 64%. Nu echter is dat duidelijk omgeslagen. Er is een 70% kans dat er geen renteaanpassing komt de komende weken. Steeds meer leden van de FED spreken in hun verschillende toespraken over de mogelijkheid om even pauze te nemen in de renteverhogingen. Dat lijkt een verstandige keuze gezien de verschillen in de diverse indicatoren. Niet alleen voor de FED is het een puzzel waar de economie heen gaat het is ook het probleem voor beleggers. Obligaties hebben nog altijd niet die rendementen die heel aantrekkelijk zijn. Zeker niet als de rente later in het jaar weer wordt verhoogd. En ook voor aandelen is het lastig. In een recessie moet men niet in deze categorie zitten. Maar als er geen recessie komt juist wel.

 

Meer actueel

Politieke maatregelen
25 september 2023

Politieke maatregelen

25 september 2023 In mei 1986 boekte het CDA een grote verkiezingsoverwinning. Toenmalig premier Ruud Lubbers mocht zijn karwei afmaken. De Nederlandse index EOE boekte een fors koerswinst. Het enthousiasme kwam vooral doordat er een centrumrechts kabinet zou komen en niet een coalitie met de PvdA onder leiding van Joop den Uyl. Dat laatste zou […]
Lees verder
Rente op record
22 september 2023

Rente op record

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente en de Amerikaanse centrale bank (FED) even niet. Maar de lange termijn rente wereldwijd blijven wel stijgen.
Lees verder