Goud

25 oktober 2021

Zowel afgelopen dinsdag 19 oktober als gisteren 24 oktober ging redelijk geruisloos voorbij voor de meeste beleggers. Het zijn de data waar aandelenbeurzen in het verleden fors daalden.

Dat er weinig aandacht was komt wellicht omdat de beurskrach van 1987 op de 19e 34 jaar geleden is en de krach van 1929 op de 24e 92 jaar geleden is. Geen ronde getallen, dus dan is het blijkbaar geen nieuws. Het nieuws was natuurlijk wel dat zowel de Dow Jones, de S&P500 alsook de AEX nieuwe historische koersrecords noteerden. Het NRC stelde in haar beursverslag dat de magische grens van 800 punten alweer ver achter ons ligt.

Nu is “ver” relatief want met een slot van 812,97 zijn we maar 1,6% hoger dan die 800. Ook een koersrecord boekte Bitcoin die het record van april overtrof. Volgens sommigen kan de koers alleen maar stijgen. Dat doet natuurlijk denken aan de situatie in 1929 toen werd gesteld dat aandelenkoersen alleen maar konden stijgen. Het blijft voor fundamentele analisten nog altijd moeilijk om een waarde toe te kennen aan virtuele munten waar men nog altijd niet direct een brood van kan kopen. De argumenten voor een verdere stijging zijn vaak de ondergang van het traditionele geldsysteem. De bestuursvoorzitter van JPMorgan vind persoonlijk dat Bitcoin “waardeloos” is. Maar zoals een goed bankier betaamt, faciliteert JPMorgan wel de handel erin. Ook hier valt er een analogie te ontdekken. Tijdens de Goldrush rond 1850 gingen vele Amerikanen op zoek naar goud. Het waren echter niet de goudzoekers die het geld verdienden maar de handelaren in gereedschap die elke goudzoeker natuurlijk nodig had. De ondergang van het geldsysteem was ook het verhaal begin oktober in 2008. Het advies was toen om in goud te beleggen want dat zou zich aan de problemen kunnen onttrekken. Inderdaad steeg de goudprijs in september/oktober 2008 met 20%. Men zou dus mogen veronderstellen dat net als Bitcoin de goudprijs nu ook fors zou stijgen. Maar het tegendeel is waar. Het afgelopen jaar is de prijs nagenoeg stabiel gebleven. Ook de stijgende olieprijs weet de prijs van het edelmetaal niet in beweging te brengen. In het verleden was de analyse bij sommigen dat olie-exporterende landen de meeropbrengst in goud zouden investeren. En zelfs de stijgende inflatie weet de prijs niet te beïnvloeden. Het geeft aan dat in de financiële markten er vaak hypes zijn waar argumenten worden gezocht om de stijging te verklaren. Beleggers doen er dan ook verstandig aan om het hoofd niet door dat soort verklaringen op hol te laten brengen.