GameStop

 Als er een aandeel in de belangstelling stond afgelopen week dan was het wel GameStop. Een kleine Amerikaanse winkelketen die in een krimpende markt opereert.

Het was niet het resultaat van het bedrijf dat de aandacht opeiste, maar de totaal irrationele koersontwikkeling waar een stijging van meer dan 50% op een dag bijna gebruikelijk werd. De reden was dat het aandeel werd getipt door de internetsite Reddit. Omdat GameStop verliesgevend is, is het ook populair onder de hedgefunds die short in het aandeel zaten.

Daaronder verstaat men dat de aandelen zijn verkocht zonder ze te bezitten. Een beleggingstactiek die vaak wordt gebruikt maar zeker bij de meeste beleggers niet geliefd is. Immers een bedrijf dat in de problemen zit, ziet de koers dalen en door short te geven gaat de koers nog verder onderuit. Profiteren van andermans problemen is ook op de kapitaalmarkten niet populair. Maar de vraag naar dit soort beleggingsvormen is groot. Met name de zogenaamde long/short strategie. Daarbij koopt het hedgefonds een aandeel en short een ander. De gedachte is dat dan hier stabielere beleggingsresultaten worden geboekt. Dat is de reden waarom in de gepubliceerde statistieken het vaak dezelfde namen zijn van bedrijven waarin volop in short wordt gegeven. Er zijn zelfs nieuwsbrieven die alleen hierover schrijven. En GameStop was zo’n populair short aandeel. Zo groot zelfs dat er meer aandelen waren short gegeven dan er daadwerkelijk zijn. Bij GameStop ontstond er duidelijk een sneeuwbaleffect. Als de koers stijgt moet het hedgefonds dat short zit geld bijstorten. Kan men dat niet dan moeten de aandelen worden gekocht wat de prijs opdrijft. In GameStop kan ook in opties worden gehandeld. Ook hier zullen vanuit de handelaren bij stijgende koersen meer aandelen worden gekocht. Als vervolgens een miljoen beleggers met $ 1.000 mee gaan doen heb je een hedgefonds van $ 1 mld dat blind koopt. Er gaan wat romantische verhalen over de vele kleine beleggers die de grote hedgefondsen op de knieën krijgen. Maar strikt genomen is het gewoon een situatie waarin marktpartijen een verkeerde positie hebben en die moeten indekken. We zien het vaker. Vorig jaar in de oliemarkt waardoor de papieren prijs zelfs negatief werd. In 2008 was het Volkswagen waar de koers bijna vertienvoudigde. En ook het aandeel Kluwer in de jaren ‘80 liet irrationele koersbewegingen zien. Er is ondanks alle verhalen gewoon niets bijzonders aan de hand en dit soort bewegingen zullen er wel vaker zijn.