FT8A-2020

24 Februari 2020

De rente op de 30-jarige Amerikaanse staatslening bereikte vrijdag een nieuw laagterecord van onder de 1,9%. Een indicatie dat er een recessie aan het komen is?
Een recessie heeft altijd tot gevolg dat er een daling van de aandelenkoersen komt. De winstverwachtingen veranderen omdat er geen groei meer is. Bedrijven gaan bezuinigen door het ontslaan van personeel. En wie werkloos is koopt niet snel een nieuwe telefoon of auto. Praktisch alle sectoren in de economie worden geraakt. De laatste recessie, die duurde van augustus 2007 tot maart 2009, zorgde ervoor dat de S&P vanaf haar hoogste niveau naar het dieptepunt meer dan 50% daalde.
2007 lijkt een eeuwigheid geleden. Netflix was toen nog een bedrijf dat DVD’s verzond en General Electric was een van de grootste bedrijven. De wereldeconomie is duidelijk veranderd de afgelopen 13 jaar. Vraag is hoe groot zal de impact zijn op de bedrijven. De eerste vraag is natuurlijk of er een recessie komt. De daling van de rente is een indicator maar zoals vaker gesteld zijn er meer dalingen van rentes geweest dan daadwerkelijke recessies. De angst wordt vooral ingegeven door de ontwikkeling rondom het Coronavirus. Zeker nu er ook buiten China besmettingen voorkomen. Inwoners van Deagu, de vierde stad in Zuid-Korea, is gevraagd om binnen te blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook in Italië gaan steden op slot. Hoe groot de economische schade zal zijn blijft onduidelijk. Zoals eerder gesteld leidt een afsluiting van steden weliswaar tot uitstel van consumptie maar dat is niet het gevolg van gebrek aan inkomsten zoals in 2007. Tencent, de Chinese aanbieder van computerspellen, meldt dat zij een record heeft geboekt aan spelers van “Honour of Kings”. En dat zal in de winstcijfers straks terug te zien. Bedrijven die cloudservices aanbieden zoals Microsoft, Amazon.com en Alphabet profiteren ook van meer thuiswerkers. Als echter het Coronavirus inderdaad zorgt voor een recessie is de volgende vraag welke bedrijven daardoor zwaar worden getroffen. Immers de meeste bedrijven zijn financieel veel steviger dan 13 jaar geleden. 15% van de bedrijven in de S&P500 hebben meer liquiditeiten dan schulden. Ook banken zijn veel conservatiever. Daarnaast staan er ook genoeg beleggers klaar om bedrijven die zwaar worden getroffen te ondersteunen. Uit het jaarverslag van Berkshire Hathaway bleek dat het bedrijf nu $ 128 mrd aan liquiditeiten heeft. Wachtend op koopjes die zeker in een recessie er zullen zijn.