FT4VS-2020 Nieuw record?

28 februari 2020

Hoe lang zal het duren voordat het koersrecord van de Dow Jones van 12 februari weer wordt doorbroken? Slechts 12 handelsdagen verder lijkt dat ver weg te liggen.
Volgens de statistieken zal dat nog voor het begin van het 2e halfjaar zijn. De gemiddelde correctie sinds de Tweede Wereldoorlog is 13,7%. Gemiddeld duurde het dan 4 maanden voordat er weer van een herstel sprake kon zijn. Maar om een bekende uitspraak nog eens in herinnering te roepen: er zijn leugenaars, grote leugenaars en statistieken.
De daling van de afgelopen dagen op de Amerikaanse markt is verbazingwekkend snel gegaan. In slechts zes dagen tijd verloren aandelenindices meer dan 10%. Bij een dergelijk percentage spreekt men van een correctie. Een soortgelijke snelle daling is sinds de grote depressie in de Verenigde Staten niet meer voorgekomen. Alleen in 1932 (3 dagen) en 1933 (2 dagen) ging het sneller. Ruim twee jaar geleden was de tijdsduur van de daling van 10% negen dagen. Het duurde overigens toen acht maanden voordat de Dow Jones weer koersrecords boekte. De daling van 2018 werd vooral geweten aan financiële producten die gebaseerd waren op volatiliteit. Op het moment dat deze indicator anders verliep dan waarop de producten gebaseerd waren traden er massaal automatische verkoopprogramma’s in werking. Zoals dat toen werd genoemd een incident dat in de aard niet de economie aantast. Die situatie hebben we nu niet. Door de angst rondom Covid-19 (zoals de officiële naam is van het Coronavirus) besluiten bedrijven geen personeel meer te laten vliegen en komen er productieketens in gevaar. Dat zal de groei van de wereldeconomie zeker negatief beïnvloeden. De grote vraag is natuurlijk hoeveel en voor hoelang. En daar valt simpelweg op dit moment geen antwoord op te geven. Als het aantal besmette personen toeneemt dan zullen de autoriteiten steeds strengere maatregelen nemen. Ook bedrijven zullen uit voorzorg hun regels aanpassen. Immers men wil geen rechtszaak straks waarin wordt gesteld dat men te weinig gedaan heeft om het personeel te beschermen. In zo’n situatie zal het langere tijd duren voordat er weer investeringen worden gedaan. Dit zal als gevolg hebben dat de druk op de centrale bank de FED de komende tijd zal toenemen om de rente te verlagen. Begin deze week was de gedachte nog dat ergens in juni er een verlaging van een kwart procent zou komen. Dat is inmiddels ook radicaal gewijzigd en de verwachting is nu dat er op 18 maart al een aanpassing zal komen. Als het aan president Trump ligt zou dat zelfs eerder kunnen. Overigens zijn er ook partijen die de daling van de afgelopen dagen niet wijten aan het Covid-19 virus. Voor hen is het succes van de mogelijke Democratische kandidaat voor het presidentschap Bernie Sanders vorig weekeinde de belangrijkste oorzaak van de daling. Sanders wordt een socialist genoemd en keert zich tegen diverse bedrijven. Een dergelijke president zal er niet voor zorgen dat bedrijven hun winsten kunnen laten groeien is de gedachte. Trump zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om te benadrukken dat alleen bij zijn herverkiezing er nieuwe koersrecords kunnen worden geboekt. Wil hij herverkozen worden dan moet dat dit jaar de Dow Jones weer records noteren.