FT2E-2020

30 januari 2020

De angst rondom de mogelijke gevolgen van het Coronavirus zijn merkbaar op de Europese beurzen. Daardoor kon het record van vorige week niet worden overtroffen deze week.
Het staat nu voor de Europese index op 425,36. Echter de kans dat we het komend jaar dit zullen overtreffen is zeker aanwezig. De macrofactoren zijn daar de belangrijkste drijfveer voor. De rente in Europa is laag en zal zeker niet verhoogd worden. Consumenten zullen blijven spenderen omdat de werkloosheid laag is en huizenprijzen hoog. Van belang is hoe lang de Chinese vraaguitval, die er onvermijdelijk zal komen, zal zijn is onbekend. Het lijkt erop dat de Chinese overheid hard ingrijpt om het probleem snel onder controle te krijgen.
De bekende slachtoffers van de angst zijn vooral de luchtvaartmaatschappijen. Het aantal vliegbewegingen zullen beperkt worden omdat bedrijven haar medewerkers willen beschermen. Ook toeristen zullen zich afvragen of men nog moet gaan reizen. Dit afstelgedrag zal niet snel worden gecompenseerd omdat de capaciteit van vliegbewegingen beperkt is. Daarbij komen ook nog de problemen van Boeing. Het enige voordeel is dat de kosten (kerosine) wel dalen. De luchtvaartmaatschappijen is overigens een sector waar het beleggingscomité geen voorstander van is. Een andere voor de hand liggende sector is die van de luxegoederen. Als Chinese toeristen minder naar Parijs of andere wereldsteden gaan zal men ook minder gaan kopen is de redenatie. Dat zal zeker zo zijn maar hier kan men stellen dat de verloren omzet de komende maanden kan worden ingehaald. Bovendien als men een Gucci-tas wil kan die ook via het internet worden besteld. LVMH is inmiddels ruim 10% gedaald sinds 20 januari. De resultaten die afgelopen week werden gerapporteerd waren overigens uitstekend. 2019 was voor het Franse bedrijf een recordjaar met een omzetstijging van 15%. De aandelen blijven voor hoger risicoportefeuilles ook aantrekkelijk. Veel bedrijven zullen in hun rapportage over de jaarresultaten ook refereren aan het Coronavirus. Niemand kan zekerheid stellen dat er geen nadelige gevolgen zijn. Frans van Houten van Philips, refereerde eraan. Zij het dat hij dit ziet als kansen voor de medische divisie van het bedrijf. Bij de publicatie van de cijfers deelde het bedrijf ook mee dat de focus vooral op die divisie is. Om die reden gaat men de consumentendivisie (van bijv. de koffieapparaten, stofzuigers en de populaire airfryers) verkopen. Over de opbrengst van deze divisie lopen de verwachtingen uiteen. Maar voor de toekomst maakt dat weinig uit. De focus op de medische divisie heeft de waardering van het aandeel zeker verhoogd. Spraken we negen jaar geleden nog van koerswinstverhouding van 10, inmiddels is dat opgelopen naar meer dan 20. Echter dat is nog altijd lager dan het vergelijkbare Siemens Healthineers. De waardering hier ligt nog 20% hoger. Er is een inhaalslag mogelijk en dat zien we ook terug bijvoorbeeld in de groei van de ontwikkeling van de nieuwe producten. Vijf jaar geleden was dat nog 7,6%, nu 10% van de omzet. Gezien de vergrijzing lijkt het aandeel een goede keus.