FT24A-2020 Robin Hood aandelen

15 juni 2020

Robin Hood stond vooral bekend dat hij stal van de rijken en dat geld gaf aan de armen. De oprichters van discountbroker Robin Hood in de VS waren duidelijk opportunistisch in hun naamgeving.

Immers men richt zich vooral op beleggers met een klein vermogen. Deze kunnen zonder kosten handelen. Maar geen enkel bedrijf kan bestaan door gratis handelen. Robin Hood verdient haar geld door orders te bundelen richting handelaren en handelsplatforms. Men ontvangt een zogenoemde “rebate”. De “armere beleggers” betalen dus aan de “rijkere”. Het is duidelijk dat een discountbroker er baat bij heeft haar klanten zoveel mogelijk te laten handelen. Dan vergroot men de inkomsten. Naast deze basisbron van inkomsten genereert men ook geld door extra diensten aan te bieden tegen een vaste maandelijkse vergoeding. Ook kan men klantgegevens verkopen aan andere partijen.
Het systeem is duidelijk een succes. De laatste maanden nam het aantal klanten snel toe en volgens het bedrijf heeft men er nu al meer dan 10 miljoen. Een zelfde beeld zien we bij andere discountbrokers. Men zou verwachten dat door de enorme snelheid waarmee aandelenmarkten in maart daalden beleggers de markt de rug zouden toekeren. Daarbij komt ook nog dat de economische vooruitzichten uitermate somber zijn. Naar verklaringen wordt gezocht. Sommigen wijzen erop dat het komt omdat veel werknemers thuis zitten en dus alle tijd hebben om te handelen. Andere wijzen erop dat door het gebrek aan sportevenementen men zich nu richt op de aandelenmarkt die wel altijd open zijn en onvoorspelbaar. Inmiddels is er een nieuwe naam bijgekomen namelijk de Robin Hood aandelen. De aandelen waar de klanten van de discountbroker het meest in handelen. Een van de bekendste namen is Hertz. De onder curatele staande verhuurder van auto’s. En met succes blijkbaar want het aandeel is sinds eind mei met 1500% gestegen. Ook de luchtvaartaandelen behoren tot de groep. American Airlines is in de afgelopen maand met 100% gestegen. Een van de klanten van Robin Hood stelde dat hij beter is dan Warren Buffett omdat deze juist op het dieptepunt van de markt de luchtvaartaandelen heeft verkocht. Duidelijk is dat de Robin Hood aandelen niet tot de favorieten behoren van de meest fundamentele vermogensbeheerders. De meeste wachten op dit moment af hoe de economie zich gaat ontwikkelen. De markt blijft gevoelig voor tegenslagen, dat zagen we afgelopen week. Het waren overigens vooral de Robin Hood aandelen die het zwaarst daalden.