FT22A-2020 De reden voor de stijging

1 juni 2020

In de afgelopen drie maanden is de S&P500 met 3% toegenomen. De StoXX600 is met 6,7% gedaald en de Nikkei-225 met 3,7% gestegen. En dat terwijl er dagelijks rampzalige economische berichten zijn.

De S&P500 staat inmiddels nog slechts 10% onder het hoogste peil aller tijden en 39% hoger dan de laagste koers van 23 maart, ruim twee maanden geleden. Enkele weken geleden waarschuwden bekende beleggers als Stanley Druckenmiller en David Tepper dat de markt in hun ogen te hoog stond en dat beleggers eerder moeten verkopen dan kopen. Sinds die waarschuwing is de S&P500 met 7% gestegen. Rob Almeida van MFS Investment Management waarschuwt beleggers ook. De S&P staat met een koerswinstverhouding van 23 op het hoogste niveau sinds 2000.
In een hoofdredactioneel commentaar gaat ook de Financial Times in op de wel heel optimistische kijk van de aandelenmarkten op de toekomst. Dat terwijl er duizenden ontslagen zijn bij Renault en er 40 mln Amerikanen een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd sinds het begin van de crisis. De stijging van de markt werd in eerste instantie gedragen door de grote technologiefondsen. Immers zij zouden het meest profiteren van de nieuwe ontwikkelingen in de economie. Maar afgelopen week waren het vooral de financiële waarden en onroerend goed maatschappijen. De markt wordt breder, zoals dat in vaktermen heet, en dat is voor veel strategen reden om te stellen dat de stijging ook verder kan gaan. Sommigen beginnen al FOMO te roepen. Fear Of Missing Out. Angst om de markt te missen. Al eerder hebben we aangegeven dat we het V scenario hanteren. Met als belangrijkste reden dat bedrijven veel cash hebben (ook de banken) en er een enorme steun komt van de centrale banken. De Amerikaanse bank heeft diverse opkoopprogramma’s met afkortingen als CCF, MMLF, PDCF. Allemaal gericht op het tot rust brengen van de verschillende deelmarkten in rentegevende waarden. In totaal is dit $ 2,6 biljoen (Engels 2,6 triljoen). Volgens de Amerikaanse broker TD Securities is daarvan nu $ 96 mrd van geïnvesteerd. Nog geen 4% wat toegezegd is. Daarmee is de simpele conclusie dat als er weer een crisis op de financiële markten komt, zoals midden maart, de FED met gemak die wederom kan bezweren. Voeg daar ook nog eens bij dat $ 1,6 biljoen aan zogenaamd “droog kruit” (geld wat nog niet geïnvesteerd is) aanwezig is bij Private Equity. Zij wachten af tot er goede mogelijkheden zijn. Er staat genoeg geld langs de kant en veel beleggers beginnen dat te zien.