FT21A-2020 Merkels visie

25 mei 2020

Voormalig bankpresident en hoofdeconoom van de Europese centrale bank Peter Praet is duidelijk over de plannen van bondskanselier Merkel en president Macron: “Visionair”.
Begin vorige week lanceerde de Duitse en Franse regeringsleider het plan om € 500 mrd in de Europese economie te investeren: 3,6% van het totaal Bruto Nationaal Product van de Europese zone. Een verrassing omdat beide leiders in de afgelopen jaren het niet vaak eens waren over de diverse problemen zoals bijvoorbeeld Brexit. Maar de huidige crisis is er geen een van veel woorden maar noopt tot actie. Duidelijk was ook dat de beide regeringsleiders de andere landen op de hoogte brachten maar geen overleg voerden.
In essentie is het gepresenteerde plan dat landen geld kunnen krijgen zonder de verplichting het af te lossen. Want wie moet aflossen moet dat altijd onder voorwaarden doen. En dat leverde de afgelopen weken lange discussies op. De reacties lieten zich raden. Spanje en Italië vonden het een uitstekend plan dat duidt op solidariteit in deze moeizame tijden. Maar Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk waren niet alleen verrast maar ook niet positief. De Frugal Four (zuinige vier), zoals deze landen inmiddels genoemd worden, presenteerden afgelopen weekeinde een eigen plan. Ook zij vinden een groot noodfonds noodzakelijk maar natuurlijk moeten de schulden worden afgelost, zij het op soepele voorwaarden. Ook nu liet het zich raden hoe de reacties waren. De Italiaanse minister van Europese zaken Enzo Amendola twitterde dat het plan van de Frugal Four te defensief was en onvoldoende. Voor het gemak haalde hij ook een statistiek erbij waaruit blijkt dat de vier landen het meest profiteren van Europa en het minste bijdragen. De discussies blijven maar het is inderdaad zoals Praet stelt dat Duitsland nu een duidelijke visie heeft om de crisis te gaan bestrijden. Niet meer op basis van bezuinigen zoals in de financiële crisis maar door te investeren. Opvallend was dat kritiek in Duitsland zelf beperkt was. Blijkbaar beseffen steeds meer Duitsers dat er iets gedaan moet worden want een van de steunpilaren, de auto-industrie, zorgt voor problemen in de gehele economie. Voor beleggers is het steunplan ook positief. We zagen dat het rendement van Italiaanse leningen daalde. Het Duits/Franse plan komt naast de impulsen die de Europese centrale bank geeft. In onze beleggingsvisie blijven we ervan uitgaan dat door de enorme hoeveelheden geld die in de economie worden gepompt uiteindelijk het vertrouwen van beleggers positief wordt beïnvloed.