FT20A-2020 Meer Faillissementen

18 mei 2020

“Een penduleswing” zo omschrijft Mohamed Aly El-Erian, hoofd econoom bij verzekeraar Allianz de huidige markten. Het ene moment is men optimistisch, het andere pessimistisch.
Maar in zijn ogen zijn de uitslagen ten opzichte van de pendule steeds minder, hetgeen aangeeft dat markten tot rust aan het komen zijn. In de laatste week van maart was het verschil tussen de hoogste stand van de S&P500 en de laagste in percentage van de slotkoers op weekbasis 17,5%. In vergelijking tot de eerste week van 2020 was dat 1,43%. De laatste weken ligt het rond de 5%. Het geeft aan dat de markten een evenwicht aan het zoeken zijn. We verwachten dit beeld ook de rest van het kwartaal.
Het is duidelijk dat de huidige crisis zal leiden tot faillissementen. Edward Altman van de NYU Stern Business School denkt dat er ruim 165 grote Amerikaanse bedrijven (met meer dan $ 100 mln schuld) eind 2020 failliet zullen zijn. Het zwaartepunt hiervan ligt in de energiesector en de restaurants en warenhuizen. Afgelopen week deelde de vierde winkelketen in de VS, JC Penny, dat het op het punt staat bescherming te zoeken tegen de schuldeisers. Tijdens de financiële crisis was de defaultrate 10%. Oftewel 10% van de uitstaande leningen werden niet terugbetaald. Die 10% kwam overeen met andere crisissen zoals die in de jaren negentig van de vorige eeuw en begin van deze eeuw. Nu is de verwachting dat dit percentage richting de 20% kan gaan. Er is echter een belangrijk verschil met de kredietcrisis. Deze zat bij de banken. Men kon simpelweg geen extra krediet verschaffen aan in nood verkerende bedrijven omdat men zelf het geld nodig had. Dat is nu duidelijk anders. De kapitaalmarkten functioneren en zelfs bedrijven in bijvoorbeeld de toeristensector weten geld op te halen. En dat vaak in de vorm van converteerbare obligaties. Dit zijn leningen die de investeerder de keus laten om de lening om te zetten in aandelen. Als de economie herstelt zullen dit soort leningen het goed doen omdat de aandelenkoers van deze bedrijven zullen stijgen. Ook veel activiteit valt te zien in de zogenoemde “rescue funds”. Volgens onderzoeksbureau Preqin verhogen dit soort fondsen hun kapitaal met ruim $ 35 miljard. Zij investeren dit geld in bedrijven die het nu weliswaar moeilijk hebben door de overheidsmaatregelen maar in de kern gezond zijn. Een tijdelijke lening kan ze door de huidige moeilijke situatie heen halen. Een ander licht in de tunnel is dat het staatsfonds van Saudi-Arabië bekend maakte voor $ 7,7 mrd te hebben geïnvesteerd in bedrijven zoals Boeing en Disney.