FT19A-2020 The Gap

11 mei 2020

De voorkant van “The Economist” is duidelijk. Er gaapt een groot gat tussen Main Street (de reële economie) en Wall Street die het sentiment op de financiële markten aangeeft.

Dat zagen we ook afgelopen vrijdag. Terwijl het werkloosheidspercentage omhoog vloog naar 14,7% steeg de Dow Jones index met bijna 2%. In harde cijfers. Waren er vorig jaar april 14,8 miljoen Amerikanen zonder werk, nu zijn er 42,9 miljoen werkloos. De Dow Jones staat ten opzichte van een jaar geleden ongeveer 4% lager. Vele strategen zijn verbaasd dat de aandelenmarkt niet nog lager staat. En voor hen is het simpel, de aandelenmarkt is te snel hersteld na de daling in maart.
Volgens John Stopford van de Londense fondsbeheerder Ninety One verwachten de financiële markten een V recovery (scherpe daling gevolgd door een even snel herstel) van de economie. Maar dat is in zijn ogen ongeloofwaardig. Dana Peterson, economist bij Citigroup, wijst naar de ontwikkelingen in China. Dat land is de economie weer aan het opstarten maar de prijzen van kantoorruimte zijn gemiddeld nog de helft van begin van het jaar. Dat geldt ook voor de vraag naar steenkool door elektriciteitscentrales. Die ligt nog altijd 30% lager dan op 1 januari van dit jaar. Volgens David Kelly, hoofdstrateeg bij JP Morgan, zal de economie wereldwijd slechts langzaam herstellen. Geen “V” maar een “U”. Hij waarschuwt beleggers dan ook zich op te maken voor een moeilijk beleggingsjaar. Overigens is het snelle herstel van aandelenindices vooral in de Verenigde Staten. Ook nu blijft Europa duidelijk achter. Dit omdat de Europese indices worden gedomineerd door sectoren als financiële waarden, auto-industrie en energie. Deze hebben een forse dalingen laten zien. In de Verenigde Staten zijn de technologie fondsen voor 20% vertegenwoordigd in de S&P500. Deze sector wordt hoog gewaardeerd. Alphabet (Google) staat bijvoorbeeld op een koerswinstverhouding van 32. Jeff Bezos de topman van Amazon.com waarschuwde beleggers zelfs (FT9VS-2020). Toch zijn er strategen die het snelle herstel van de financiële markten geloofwaardig vinden. Bij Goldman Sachs stelt men dat voorspellen op dit moment “extreem uitdagend is”. Maar zij wijzen erop dat aandelenmarkten de ontwikkeling van de komende twee jaar verdisconteren. “Beleggers moeten niet alleen kijken naar de daling van de economische activiteit dit jaar maar ook naar het herstel komend jaar”. En met dat in gedachten lijkt volgend jaar het grootste deel van de problemen achter de rug te zijn.