FT18A-2020 Verzekeren tegen zwarte zwanen

4 mei 2020

Alhoewel de Covid-19 crisis nog niet achter de rug is beginnen diverse landen toch de burger wat meer vrijheden te geven. Stapje voor stapje om te voorkomen dat het virus weer meer kans krijgt.
Ook het bedrijfsleven begint voorzichtig op te starten. Winkels gaan weer open en fabrieken worden opgestart. De aandelenmarkten lijken er voorschot op te nemen. De S&P500 steeg met 12,68% en had de beste maand sinds januari 1987. De Dow Jones steeg met 11,08%. De Nasdaq met veel technologiefondsen steeg met 15,5% en had de beste maand sinds juni 2000. Europa blijft wederom achter met een stijging van 5,9%. Voor de StoXX600 is de beste maand overigens nog altijd april 2009 met een stijging 11,87.
Over de verdere ontwikkeling van de indices durven weinigen een uitspraak te doen. De economie is als een bokser die een enorme klap heeft gekregen. Over de ontwikkeling rondom de bestrijding van het virus durven zelfs virologen weinig uitspraken te doen. Wie hen aanhoort kan maar een conclusie trekken namelijk dat het hen ook heeft volledig verrast. Drie maanden geleden vonden een aantal het nog een klein probleem. De chaostheorie van wiskundige en meteoroloog Edward Lorenz, is hier duidelijk van toepassing. Deze stelt dat een vleugelslag van een vlinder een orkaan kan veroorzaken in Texas. Men spreekt ook wel over zwanen. Een zwarte zwaan bestond niet totdat men er één vond. Ook de financiële crisis van 12 jaar geleden was een dergelijk evenement. Diverse hedgefunds besloten hier op in te spelen door een dusdanige posities in te nemen dat men sterk zou kunnen profiteren van onverwachte gebeurtenissen. Die strategie heeft in de afgelopen maanden gewerkt. Gemiddeld stegen dergelijke fondsen met 57,2%. Het “tail risk” van hedgefund Capstone is met 350% gestegen de afgelopen drie maanden. Universa Investment wist zelfs met 4.000% in waarde toe te nemen. Ook grote fondsbeheerders hadden zoals de Man hadden een dergelijk fonds. Hadden, want het fonds sloot begin dit jaar omdat het al vijf jaar verlies opleverde en investeerders hun geld terug trokken. Want hoe mooi de rendementen recentelijk ook zijn geweest, de tijd daarvoor was het dramatisch. De CBOE Eurekahedge Tail Risk Index begon in 2007 dergelijke fondsen te volgen. En ondanks twee zwarte zwanen (financiële crisis en Covid-19) staat na meer dan 13 jaar die index op een verlies van 20% te opzichte van het begin. Het geeft aan dat het onmogelijk is zich te beschermen tegen onbekende crisissen. De beheerder van Universa is daarom wellicht ook een producent van kaas.