FT16A-2020 Adaptive Markets

20 april 2020

Het slot van de S&P500 vrijdag was 15,3% lager dan twee maanden geleden toen de index op 19 februari op het hoogste niveau aller tijden noteerde.
Maar sinds het dieptepunt dit jaar, slechts een maand geleden op 23 maart, staat de index 31% hoger. Per definitie zijn we weer in een bullmarkt. Een markt die stijgende koersen laat zien. De afgelopen week steeg de index van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven met 3%. “Dit zou suggereren dat alles goed gaat behalve dat we in een enorme economische krimp zitten” aldus het Amerikaanse beleggingsblad Barron’s. De economische cijfers die deze week uitkwamen waren desastreus.
De index die het gedrag van fabrikanten in de regio New York probeert te voorspellen daalde naar minus 78. Nimmer was deze index zo laag. Het negatieve record stond op minus 34 tijden de grote recessie in de jaren dertig. De centrale bank (FED) stelde in een rapport afgelopen week dat de industriële productie de slechtste maand had sinds 1946. Zelfs als de daling van 28% in de autosector eruit wordt gehaald was maart 2020 de slechtste maand in 74 jaar. Onder analisten is de discussie of het herstel van de aandelenmarkt niet een zogenaamde bearmarket rally is. Oftewel een fors herstel gevolgd door wederom een daling van de koersen. Anderen zijn minder somber en wijzen op het sterke herstel. De aandelenmarkt vertoont een duidelijk V herstel. In het boek Adaptive Markets van Andrew W. Lo (FT26A-2018) stelt deze analist dat financiële markten razendsnel de problemen verdisconteren. Hij geeft in dat boek diverse voorbeelden aan zoals bijvoorbeeld de ramp met de Space Shuttle in 1986. Het ruimtevaartuig ontplofte door een constructiefout. De beurswaarde die verdampte bij Marton Thiokol, een van de producenten, die dag was $ 200 mln. Bijna gelijk aan de schade die het bedrijf later bleek te hebben aan vergoedingen die het moest betalen en omzetverlies. Als we Lo’s theorie volgen dat krijgt de economie een zeer sterke krimp te verwerken maar dat zal kort duren en de groei komt dan weer terug. Dat valt ook zeker te verklaren. Allereerst de vaker gememoreerde ingrepen van regeringen en centrale banken. Dat zowel qua omvang als snelheid. Ten tweede is er geen essentiële productiecapaciteit vernietigd. Fabrieken zijn stilgelegd en kunnen weer op een of andere manier weer worden opgestart. Tot slot zijn de meeste bedrijven voor het begin van deze crisis redelijk gefinancierd om een aantal maanden door te komen.