FT15A-2020 Scherpe koersstijgingen

14 april 2020

Macerich is de afgelopen week met 86% gestegen en was daarmee een van de grote winnaars in de korte handelsweek. Het bedrijf is geen biotechnologisch bedrijf dat een middel heeft gevonden tegen Covid-19.
Integendeel, het is een zogenaamde REIT, een Real Estate Investment Trust. En zit dus in de sector die hard is getroffen door het virus. Immers verhuurders betalen wellicht enkele maanden geen huur meer en de kans is aanwezig dat er vele winkelketens omvallen. Investeren in stenen is niet meer wat het was. Er waren meer spectaculaire stijgingen. Winkelketen GAP, bekend van bijvoorbeeld Old Navy, steeg met 65% in vier handelsdagen. Blijkbaar wordt de kans op een faillissement nu kleiner ingeschat dan een week geleden.
Is het koersherstel van dit soort fondsen een voorbode van een totaal herstel van de aandelenmarkten? De afgelopen week was voor de S&P500 een van de beste sinds 1974. En dat in een week waarin weer dramatische werkloosheidcijfers bekend werden gemaakt. De index staat inmiddels 25% hoger dan het dieptepunt in maart. Een aantal analisten blijft echter uitgaan dat dit een “bearmarket rally” is. Spectaculaire stijgingen die worden afgewisseld door nog forsere dalingen en nieuwe koersdieptepunten. Wij gaan nog altijd uit van een verder herstel. En dat gebaseerd op wat we zien in de obligatiemarkten. Want naast de sterke stijging van aandelen, die eerder tientallen procenten zijn gedaald, zagen we ook herstel in de bedrijfsleningenmarkt. Een benchmark hiervoor is de iShare High Yield (HYG). Deze ETF steeg met 9,6% in de afgelopen week. De koersstijging duidt erop dat men de kans op veel faillissementen kleiner inschat. Dat die kans kleiner wordt komt vooral door de acties van de Amerikaanse centrale bank FED. Deze kondigde voor het Paasweekeinde aan dat zij nog eens een steunpakket van $ 2,3 biljoen gaat verstrekken. Deze besteedt ze onder andere aan het kopen van leningen van bedrijven. Niet alleen de bedragen zijn enorm ook de snelheid waarmee de FED de markt ondersteunt. Zoals eerder aangegeven is dit het grote verschil met de kredietcrisis. Er bestaat een uitdrukking “Don’t fight the FED”. Oftewel ga niet tegen het beleid van de FED in. En dat beleid is gericht op groei van de economie. Een ander argument om de recente stijging te ondersteunen is het gedrag van bestuurders van bedrijven. Volgens cijfers van Smart Investor kochten bestuurders van de grote Amerikaanse bedrijven sinds maart 2013 niet meer zoveel aandelen in hun eigen bedrijven. Blijkbaar kijken ze door het dal heen.