FT14A-2020 Negatieve olieprijs

6 april 2020

Terwijl de obligatiemarkten relatieve rust uitstralen (FT7R-2020) is dat niet het geval voor de belangrijkste grondstof van de wereld, olie. De prijs steeg op donderdag met 50%.
In normale tijden zou een dergelijke olieschok de wereld in een recessie doen belanden. Maar daar zitten we al in, getuige de daling van de Europese inkoopmanagersindex. Deze daalde van 52,6 in februari naar 26,4 in maart. Een dergelijk laag niveau is sinds het begin van deze index in 1998 niet meer vertoond. De stijging kwam nadat de Amerikaanse president Trump stelde dat de Russische president Putin en de Saudi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman gesprekken zouden voeren.
De forse stijging van de olieprijs kwam nadat eerder vorige week het laagste niveau in 18 jaar werd bereikt. Sinds het begin van het jaar was de prijs met 80% gedaald. Deze spectaculaire daling komt door de vraaguitval. Iedereen tankt minder en vraag naar kerosine is er niet door het aan de grond houden van vliegtuigen. Daar kwam begin maart nog de prijsoorlog bij tussen Saudi-Arabië en Rusland. Volgens sommige analisten een misverstand tussen de beide landen maar geen van hen wil dat toegeven. Vandaag (maandag) zullen diverse olielanden, de zogenaamde OPEC+ online vergaderen. Marktwaarnemers gaan ervanuit dat er een productiebeperking komt van 10 tot 15 mln vaten per dag. Dat zal de grootste productiebeperking zijn in de geschiedenis. Nog niet genoeg om de vraaguitval door het Covid-19 virus van 30 mln vaten per dag te compenseren. Maar de olielanden komen zelfs ook in een ongewone situatie. Enkele analisten gingen al uit van een negatieve olieprijs. Dat lijkt moeilijk voor te stellen (net als vroeger een negatieve rente) maar heeft alles te maken met het gegeven dat de opgepompte olie ook ergens moet worden opgeslagen. En het opslaan in tanks aan land of tankers op zee heeft ook een kostprijs. De goedkoopste manier is dan simpelweg het in de grond te laten zodat die extra kosten er niet zijn. Komt er een positieve overeenkomst maandag dan zullen de prijsbewegingen op de oliemarkt ook minder worden. En dat zal er dan ook voor kunnen zorgen dat de aandelen in oliefondsen zich kunnen herstellen. De koersdalingen zijn ook hier enorm geweest. Vraagtekens werden er gezet bij het mogelijk opschorten van dividend door deze industrie. Voorlopig lijkt die klein te zijn tenzij dit vanuit de overheid wordt opgelegd. Royal Dutch Shell stelde afgelopen week de beleggers al gerust door te stellen dat zij genoeg kasgeld hebben.