FT13A-2020 9 maanden geen winst?

30 maart 2020

If we are on the other site”, een term die veel strategen bij financiële instellingen nu gebruiken. Men bedoelt de beleggingswereld als de problemen met Covid-19 zijn opgelost.
Hoe die wereld er dan uit zal zien kan natuurlijk niet exact worden vastgesteld. Voorlopig zitten we in een situatie waarin overheden twee tegenstelde maatregelen nemen (FT06VS). Die enorme dislocatie zal voor economische cijfers zorgen die in de meeste modellen niet zouden worden opgenomen. Eind van de week komen de bekende werkloosheidscijfers. Die zullen getallen geven waar niemand, zelfs de grootste pessimist, ooit aan dacht. De financiële markten zullen de komende tijd nog heftig reageren.
Hoe heftig blijkt wel uit de cijfers van afgelopen week. Uiteindelijk sloten de Amerikaanse indices op koerswinsten van de week. De S&P500 steeg met meer dan 10%. De StoXX600 met 6,1%. Maar ten opzichte van het begin van het kwartaal zijn er forse verliezen. De Europese aandelen daalden met 25% en de 500 grootste aandelen in de Verenigde Staten met ruim 20%. Richard Beales, columnist van Thomson Reuters, heeft becijferd dat de markt op deze manier er vanuit gaat dat bedrijven de komende 9 maanden geen winst zullen maken. Of dat zal gebeuren weten we inderdaad over 9 maanden. Een discussie die nu komt is of het niet beter is dat bedrijven geen dividend zullen uitkeren om de balans stevig te houden. Het is een ongewone maatregel maar we leven ook in ongewone tijden. Een andere vraag die veel wordt gesteld is of de globalisering niet te ver is doorgeschoten. Productielijnen over de hele wereld lijken te knappen. Is het dan niet beter om (tegen hogere kosten) het dichter bij elkaar te houden. Ola Källenius, topman van Daimler Benz, is het daar niet mee eens. Natuurlijk krijgt het bedrijf een zware klap doordat zij haar fabriek in Duitsland heeft gesloten. Maar zo wijst hij erop dat zij dat ook deden in China. Inmiddels komt daar de productie volgens hem weer op gang. Hierdoor is het bedrijf in staat producten te blijven leveren. Was er alleen maar productiecapaciteit in Europa dan had men die mogelijkheid niet. Internationale samenwerking is nu juist ook de oplossing van de jacht op een vaccin tegen Covid-19. De gehele farmaceutische industrie wereldwijd zet alles op alles om tot een oplossing te komen. Dat zal niet ineens kunnen want het moet ook niet zo zijn dat het middel erger is dan de kwaal. Maar deze industrie heeft bewezen dat zij tot veel in staat is zeker door samenwerking. Komen daar positieve geluiden dan zullen de winsten niet 9 maanden wegblijven.