FT12A-2020 Financiele impulsen zijn massief

23 maart 2020

Het beschrijven van de ontwikkelingen op de financiële markten is vandaag de dag redelijk nutteloos. Immers elk moment kan er weer iets zijn dat de markten uit het lood doen slaan.
Het beleggingscomité vergadert nu (telefonisch) elke dag. De meningen worden deels in deze visie weergegeven. Dat betekent niet dat we exact kunnen voorspellen hoe de situatie over een week is. Maar dat wordt ook niet verwacht. Wat we vooral doen is analyseren of de maatregelen die wereldwijd genomen worden de zaken kunnen verbeteren. In onze ogen is dat zo want het aantal maatregelen dat wordt genomen is nog groter en intenser dan in 2008. De FED was tot vrijdagavond laat bezig om de enorme dislocatie in de dollarmarkt op te lossen.
Er is inmiddels meer geld aan het bankensysteem beschikbaar gesteld, waar het probleem nu niet zit, dan in 2008. De Europese Centrale bank koopt straks meer obligaties op dan voorzien. De Japanse bank zal weer aandelen kopen. En overheden stellen alles in het werk de economie te helpen. Tekenend hoe snel het gaat is het pakket waar de Amerikaanse overheid aan werkt. Vrijdag was het bericht dat dit $ 1 biljoen zal zijn. Zaterdag stelde de economisch adviseur van de Amerikaanse regering Larry Kudlow dat dit pakket $ 2 biljoen zou worden. 10% van het totaal dat de Verenigde Staten produceert. Ook de Duitse regering komt met een enorm pakket aan hulp voor het bedrijfsleven. Volgens bronnen ruim € 380 miljard. In normale economische omstandigheden zouden dit soort maatregelen economieën volledig laten omploffen en de inflatie enorm opjagen. Maar dit zijn geen normale omstandigheden. We staan aan de vooravond van het imploderen van de economie. Volgens sommigen zal de Amerikaanse met 24% dalen. De discussie tussen economen of de groei 3,2% of 3,3% zal worden is er niet meer. Ook de komende tijd zullen slechte dalingen worden afgewisseld met fors herstel van koersen. Wat dat betreft is het verstandig om niet te proberen de markt te timen. Bank of America publiceerde dit weekeind een analyse die aangaf dat als beleggers de 10 beste dagen in elk decennium van een markt missen het rendement 91% zou zijn. Diegenen die bleven zitten en dus wel profiteren van betere dagen maakte 14,962% rendement. Dubravko Lakos-Bujas, de strateeg voor Amerikaanse aandelen, denkt dat begin 2021 de S&P500 weer 3.400 kan zijn tegenover het slot van vrijdag op 2.304. De onderbouwing voor zijn stelling is dat de Amerikaanse regering met de stimulans moet komen en het aantal besmettingen de komende weken afneemt.