FT11A-2020

16 maart 2020

De grootste daling van de Amerikaanse Dow Jones index sinds 1987 was afgelopen donderdag. Een dag later op vrijdag de 13e kon de sterkste stijging sinds 2008 worden genoteerd.
Lucky-13 zo kopte de Wall Street Journal. In een week waarin koersen alleen maar leken te kunnen dalen was het zeker een goed bericht. Opvallend was dat het grootste deel van de stijging in het laatste half uur plaatsvond. Ruim 1.300 Dow Jones punten in 30 minuten. Na zo’n dramatische week een goed teken want wie vlak voor het weekeinde koopt is geen daghandelaar maar een lange termijn belegger. In een weekeinde, en zeker met deze Covid-19 crisis, kan er zoveel gebeuren dat het beter is om als speculant geen positie in te nemen.
Als we rationeel kijken naar de markten dan is de koerswinstverhouding voor de MSCI wereldindex 14. Dat is het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Enkele weken geleden was dit verhoudingsgetal nog 17. Eind 2018 tijdens de Kerstdagen was dit 12. Toen zagen we een sterk herstel in enkele weken. Of dat nu weer gebeurt valt niet te voorspellen. Er is een enorme onzekerheid rondom de economische gevolgen van het afsluiten van landen. Sommige industrieën worden daardoor hard geraakt. Maar er zijn ook sectoren die nauwelijks wat merkten zoals bijvoorbeeld de transportsector. Supermarkten zullen niet worden gesloten. Ook overheden bereiden stimuleringsplannen voor. Daarbij komt, wat we de afgelopen weken al vaker stelden, dat veel bedrijven financieel krachtig zijn. Dat geldt ook voor de banken. Natuurlijk zullen zij verliezen hebben op bedrijven die zij financieren. Maar als de schok kort is en over een maand de economie weer op gang gaat komen zal het allemaal relatief meevallen. In FT5VS stond de grafiek van 1987. Binnen twee jaar was de Dow Jones hoger dan vlak voor de daling van 19 oktober 1987. Volgens de Amerikaanse beurscommentator Jim Cramer was dat het beste moment om te kopen. Daar moet wel bij worden aangetekend dat een week later op 26 oktober 1987 er ook nog een forse daling was. In een enkele kalendermaand (12 februari stond de Dow Jones op een recordstand) is er veel veranderd. De most hated bullmarkt zoals hij werd genoemd is geëindigd. Maar een langdurige bearmarkt lijkt niet voor de hand te liggen. Of de afgelopen week het dieptepunt was of dat we nog een keer forse dalingen krijgen hangt allemaal af van de ontwikkeling van de pandemie. Nu iedereen doordrongen is van het probleem is dat ook direct de oplossing. En velen hebben een goed incasseringsvermogen gezien het gezang op de balkons in Italië.