FT10A-2020

9 maart 2020

11 jaar geleden op 9 maart 2009 bereikten de wereldaandelenmarkten een dieptepunt als gevolg van de financiële crisis van 2008. Enkele bemoedigende woorden van bankiers zorgden voor een snelle ommekeer.
Noteerde de Dow Jones op die dag nog een niveau net boven de 6.500, eind april was dit al 8.500, derhalve een stijging van 30% in korte tijd. De vraag nu is natuurlijk in welke fase we zitten. Is deze periode vergelijkbaar met toen of moeten beleggers gezien de onzekerheden nog weken wachten op een mogelijk herstel. Strikt genomen was de afgelopen week voor de Dow Jones index een herstelweek. Ten opzichte van een week eerder steeg de index met 1,8%. Echter de bewegingen waren van dag tot dag fors.
Een van de sterkste puntenstijgingen ooit kon worden genoteerd. Maar ook forse dalingen. Een beurswijsheid is dat de grootste bewegingen komen aan het einde van een trend. Als die bewaarheid wordt kan er een herstel komen. Maar zoals we al eerder aangaven zijn beurswijsheden niet de beste indicatoren. Spectaculair was de daling van de lange 10-jarige rente. In de VS is deze toonaangevende rente nu 0,7%. De tijd dat een daling van de rente als een impuls werd gezien voor de aandelenmarkt ligt blijkbaar ver achter ons. Nu is de redenering dat een lage rente een recessie voorspelt en dat alleen een stijgende rente de aandelenmarkt kan redden. Theoretisch hadden aandelen moeten stijgen vrijdag gezien de uitermate goede cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Maar de aandacht is verplaatst van het feit of duizenden Amerikanen werk krijgen naar het aantal besmette patiënten. Larry Kudlow, economisch adviseur van president Trump, kon de afgelopen maanden telkens stellen hoe goed het economische beleid is gezien de goede ontwikkeling van de werkloosheid. Nu echter moest hij vragen beantwoorden over de gevolgen van het Covic-19 virus. Kudlow staat bekend als optimist. Eerder stelde hij al dat aandelen gewoon gekocht konden worden. Sinds dat moment zijn koersen gemiddeld 9% gedaald. Ook riep hij de Amerikanen op gewoon door te gaan met hun dagelijkse routines en dus op pad moeten. Echter een dag later stelde de Italiaanse premier Conte dat de belangrijkste economische regio van Italië en dus ook van Europa op slot gaat. Hoe groot de economische gevolgen van dit unieke besluit zijn valt niet snel te bepalen. De crisis lijkt zich te vergroten en bijzondere maatregelen zullen er komen. Wellicht ook van de Europese centrale bank die er alles aan zal doen om de Europese economische groei te stimuleren.