Franse verkiezingen

11 april 2022

Bijna vijf jaar geleden beschreven we in FT26A-2017 de toekomstvisie van The Economist. Zij omschreven hoe de wereld er in 2027 uit zou zien. En zoals vaak niet alle voorspellingen zijn juist.

Zo ging het Engelse tijdschrift er vanuit dat Donald Trump in 2020 zou worden herkozen. Tevens stelde men dat Emmanuel Macron zou worden herkozen en ervoor zou zorgen dat Frankrijk een economische grootmacht in 2027 zou zijn. Op vele fronten zouden de Fransen onder zijn leiding Duitsland voorbij steken. Fransen leven niet meer van de midweek naar het volgende lang weekeinde zoals voormalig president Giscard d’Estaing het eens verwoorden. Maar of Macron wordt herkozen moet over twee weken duidelijk zijn.

Vandaag (maandag 11 april) is bekend welke twee kandidaten het tegen elkaar gaan opnemen op 24 april. Zoals het er nu voorstaat zal dit de zittende president en Marine Le Pen zijn. Niet veel anders dan de verkiezingen in 2017. Enkele weken geleden was het bijna zeker dat Macron zou worden herkozen. De peilingen nu geven een wat minder duidelijk beeld. Maar zoals alle politici altijd stellen zijn peilingen geen echte verkiezingen. De populariteit van Macron kom vooral door de wijze waarop hij succesvol heeft gereageerd op de Covid19-crisis. Zijn uitspraak dat “wat het ook zou kosten” het bedrijfsleven zoal worden geholpen. Ook zijn houding op de inval van Rusland van Oekraïne wordt als positief gezien. In 2017 was het grootste probleem volgens Le Pen de hoge Franse werkloosheid. Alleen zij zou voor meer banen zorgen, onder andere door beperking van de immigratie. Dat argument kan zij nu niet  gebruiken. Sinds het aantreden van Macron zijn het aantal Fransen dat deelneemt aan het arbeidsproces gestegen van net on de 66% naar nu bijna 68%. Het hoogste niveau in de afgelopen 12 jaar. Macron kan op meer economische en sociale successen wijzen. De economische groei in Frankrijk na de coronacrisis is het sterkst van alle G-7 landen na de Verenigde Staten. Daarnaast zijn de belastingen verlaagd de afgelopen jaren. Ook op het gebied van onderwijs heeft Frankrijk grote stappen gemaakt. Een ander succes waar Macron op kan wijzen is dat de politieke verhoudingen veel stabieler zijn. Bruno Le Maire is de langstzittende minister van Financiën in Frankrijk. Eerder was hij een van de politieke tegenstanders van Macron aan de rechterkant. En Le Maire werkt al jaren goed samen met de socialist Olivier Dussopt de minister die over die verantwoordelijk voor de budgetten. Grootste kritiekpunt van Le Pen nu is de hoge inflatie. Dat lijkt haar populariteit goed te doen. Macron heeft overigens een aantal maatregelen genomen om de hoge benzine prijzen in toom te houden. De Franse presidentsverkiezingen hebben ooit voor een forse reactie gezorgd op de aandelenbeurzen. Daar lijkt nu zeker geen sprake van te zijn. Ook als Le Pen president zal worden zal zij niet voor een aardverschuiving zorgen. Haar anti-Europa retoriek van vijf jaar geleden is duidelijk verminderd. Maar de kans dat zij het Élysée zal betreden lijkt overigens heel klein. Maar het blijft een voorspelling.