Forse dalingen

21 juni 2021

“Timber” is een waarschuwing die Amerikaanse houthakkers geven aan hun collega’s als een omgezaagde boom omvalt. Op de financiële markten werd er deze week vaak ‘Timber’ geroepen.

Grote dalingen waren de afgelopen week zien. Maar net als bij de recentelijke zomerstorm in Nederland is de schade op sommige plaatsen groot en in andere markten is er nauwelijks schade. De prijs van Lumber (hout) daalde de afgelopen week met 15%. Vanaf het hoogste niveau midden mei is de koers inmiddels met 47% gedaald. De prijs van koper daalde de afgelopen vijf dagen met 8% en staat 12% lager dan van de hoogste stand dit jaar. Ook in de “soft commodities” waren er forse dalingen. Tarwe staat 13% lager dan de hoogste koers van dit jaar.

Ook aandelenbeurzen daalden. De Dow Jones had haar slechtste week sinds januari van dit jaar. De dollarindex (het gewogen gemiddelde van andere valuta’s ten opzichte van de Amerikaanse munt) steeg met 1,9% en dat was de sterkste stijging sinds vorig jaar september. Als oorzaak van forse bewegingen in de markten werd genoemd de verklaring van de Amerikaanse centrale bank, de FED, dat zij ergens in 2023 de rente zal kunnen gaan verhogen. Een mededeling die voor geen belegger als verrassend zou mogen overkomen. Het beleid om de rente te verlagen zou niet eeuwig zijn. In theorie zou een renteverhoging vooral de obligatiemarkten moeten beroeren. Echter als er een markt een oase van rust was dan was het wel de obligatiemarkten. Sterker nog, zoals aangegeven in FT12R-2021, zijn de rendementen gedaald net als de spreads. Het beste is dat te zien aan de 30-jarige staatslening. Deze daalde de afgelopen week van een rendement van 2,21% naar 2,03%, het laagste niveau sinds afgelopen februari. De grote vraag is natuurlijk welke conclusies we achter al die bewegingen moeten trekken. De daling van de grondstoffen duidt erop dat de economie wellicht minder hard gaat groeien. Dat is op dit moment eerder goed dan slecht. De enorme stijging van grondstoffen duiden op bijna oververhitte economie, wat zich uiteindelijk vertaalt in een fors oplopende inflatie. Dat zou er weer voor zorgen dat de rente door de centrale banken fors zou worden verhoogd. In hoeverre dat voor een forse afname van de economische activiteit zorgt is de vraag. Maar zover lijkt het niet te komen als we kijken naar de ontwikkeling van de obligatiemarkten. Deze signaleert nauwelijks inflatie gezien de langdurige lage rente. En in dat scenario blijven aandelen dan de beste belegging.