Forse daling obligaties

29 maart 2021

Het eerste kwartaal van 2021 is voor beleggers in aandelen goed geweest. De MSCI World Index steeg met 4,2%. Echter voor obligatiebeleggers is een slecht kwartaal geweest.

Het Duitse termijncontract op staatsleningen (Bunds) daalde van 177,64% naar 172,12%. Een verlies derhalve van 3,1%. Daarmee komt dit kwartaal bij de 12 slechtste voor obligatiehouders in de afgelopen 30 jaar. Deze eeuw zijn er slechts 7 kwartalen waarin het Bundscontract een verlies liet zien van 3% of meer. Het is overigens voor het eerst dat het verlies voorkomt in een negatieve rentesituatie.

Het slechtste kwartaal voor het Bunds contract was het tweede in 1994 met een verlies van 5,2%. 1994 was een rampjaar voor obligatiebeleggers want in het eerste kwartaal was het verlies al 4,5% en het derde kwartaal liet een verlies zien van 3%. Derhalve in dat jaar daalden de bezittingen van beleggers ruim 10%. Dat werd overigens ten dele gecompenseerd door de rente die men ontving. Deze was op het einde van het dramatische jaar 7,5% in Europa en 8% in de VS. De reden voor de scherpe rentestijging in dat jaar was de sterke economische groei. In de VS kwam er uiteindelijk een groei van 4%. De Amerikaanse centrale bank de FED begon in februari van dat jaar al met renteverhogingen om de mogelijke inflatie de kop in te drukken. Dat is het grote verschil met nu. De FED geeft keer op keer aan dat het geruime tijd de rente niet zal verhogen. Een drama zoals dat in 1994 wil men voorkomen. Wij verwachten dan ook niet zoals we vaker hebben aangegeven dat na het slechte 1e kwartaal ook de komende kwartalen de rente fors gaat stijgen. Dat enerzijds gebaseerd op de lage inflatie maar ook op basis van de beleggersdwang. Veel beleggingsfondsen moeten een belang hebben in obligaties. Een standaardportefeuille is voor 60% aandelen en 40% in obligaties. Omdat veel strategen de hogere rente al voorspelden (dat in tegenstelling tot 1994) zullen de meeste fondsen het laagste percentage wat mogelijk is aanhouden. Door die ondergrens zijn ze nu gezakt en moeten ze derhalve obligaties gaan kopen. JP Morgan geeft als voorbeeld het Noorse Staatsoliefonds dat op basis van de bekende gegevens $ 70 mld aan obligaties moet gaan kopen. Standaardbeleggingsfondsen zouden ruim $136 mld aan obligaties moeten kopen. Dat is de reden waarom wellicht de afgelopen dagen de rentes op de kapitaalmarkten niet veel stijgen. Mocht in het tweede kwartaal de rentestijging weer doorzetten dan kan nu al worden voorspeld dat veel beleggers weer meer obligaties moeten kopen.