Farmacie nu populair

19 april 2021

De gehele farmaceutische industrie wereldwijd zet alles op alles om tot een oplossing te komen. Dat zal niet ineens kunnen want het moet ook niet zo zijn dat het middel erger is dan de kwaal”.

“Maar deze industrie heeft bewezen dat zij tot veel in staat is zeker door samenwerking”. Een citaat van meer dan een jaar geleden uit FT13A-2020. Naar nu blijkt een goede inschatting. Niet evident want op dat moment stonden de koersen van de farmaceutische industrie zwaar onder druk. Gemiddeld daalden de koersen in deze sector. Dat had diverse redenen. Om te beginnen was de sector impopulair.

De kritiek was groot op deze bedrijven. In 2019 werden de bestuursvoorzitters van diverse farmaceutische bedrijven zwaar aangevallen tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres. Zowel Democraten als Republikeinen vonden het prijsbeleid van de diverse geneesmiddelen bijna “crimineel”. De pandemie die vorig jaar uitbrak was ook in het nadeel van de industrie. Door onder andere de lockdown in China werden er minder grondstoffen geproduceerd wat een verstoring in de productie veroorzaakte. Daar kwam bij dat in ziekenhuizen alle aandacht uitging naar de bestrijding van Covid-19. Andere behandelingen werden uitgesteld waardoor ook de vraag naar geneesmiddelen terugviel. Ook het testen van nieuwe middelen kwam onder druk te staan. Maar toen kwamen de woorden uit van Albert Bourla bestuursvoorzitter van Pfizer, een van de grootste farmaciebedrijven. Hij stelde dat “het onmogelijke kan vaag mogelijk worden”. Pfizer lukte het om samen met BioNtech uit Duitsland een goed vaccin te ontwikkelen tegen Covid-19. Niet langer staat Pfizer voor een obscuur bedrijf dat alleen op geld uit is maar als de redder van vele levens. De algemene opinie is duidelijk omgeslagen. Vorig jaar stond volgens KPMG 30% van de publieke opinie positief ten opzicht van de industrie, inmiddels is dat nu verdubbeld. Ook in de politiek is de gedachte veranderd. De industrie is hard nodig om een volgende gezondheidscrisis te kunnen weerstaan. Ook binnen de industrie is er een trendwijziging. Niet langer beschermt men de patenten van de geneesmiddelen met hand en tand maar denkt men aan een “open source” model. In de technologiesector bestond dat al langer en dat heeft eerder meer innovaties opgeleverd dan minder. De toekomst voor deze sector lijkt dan ook goed en dat zien we aan de verhoging van de taxaties. Begin mei komt Pfizer met haar cijfers. Gezien de omslag in het sentiment zullen deze goed worden onthaald.