Euro-optimisme

27 juli 2020

De Italiaanse 10-jarige rente kwam afgelopen week net niet onder de 1%. Een groot verschil met midden maart toen het rendement even boven de 3% kwam.
Daarmee zou Italië het laatste land zijn in de Eurozone waar de rente lager is dan 1%. De reden voor het optimisme lag natuurlijk aan het akkoord dat na lange onderhandelingen de Europese leiders begin van de week bereikten. Naast dat dit plan een impuls moet zijn voor de Europese economie was er voor beleggers nog een reden om optimistisch te zijn, namelijk de introductie van Eurobonds (zie FT15R-2020).
Het vooruitzicht op nieuwe beleggingsmogelijkheden wakkerde ook de vraag naar euro’s aan. De koers van de eenheidsmunt kwam bijna op het hoogste niveau aan van de afgelopen twee jaar. Vraag is natuurlijk of het optimisme nu de komende tijd zal voortduren. Vanzelfsprekend is er veel kritiek van oppositiepartijen in de diverse landen op het akkoord dat door de zittende regeringsleiders is bereikt. Maar terugsturen om opnieuw te onderhandelen zal niet zo snel gebeuren. Wat ook bijdraagt aan het Euro-optimisme is de opleving van de Europese economie. In juli steeg de PMI index van het onderzoeksbureau IHS Markit met 6,3 punten naar 54,8. Economen hadden eerder de verwachting dat dit 51,1 zou zijn. Boven een getal van 50 geeft het een groei aan. Vooral de export van Duitsland naar China is sterk. Dat gaven overigens ook de cijfers aan die het Rotterdamse havenbedrijf deze week publiceerde. Een andere factor die meespeelt is de politieke onzekerheid in de Verenigde Staten. Onduidelijk is of president Trump ook de komende vier jaar in het Witte Huis kan blijven. De kansen voor Joe Biden lijken dagelijks toe te nemen. De reactie van Trump op de Covid-19 crisis lijkt hem de herverkiezing te kosten. Veel Amerikanen wijzen op de redelijk succesvolle aanpak van het virus in Europa. Ook dat draagt bij aan het optimisme. Europa zal sterker en sneller economisch herstellen dan de Verenigde Staten. Toch lijkt het te vroeg om de Verenigde Staten nu volledig af te schrijven. Binnen vier maanden is bekend wie president wordt en wellicht worden de belastingen voor bedrijven wat anders, echter er zal niet een totale omslag zijn. Chris Watling van Longview Economics wijst erop dat de Amerikanen inmiddels 1 biljoen dollar hebben gespaard. Dat vooral omdat zij niet zich laten zien in winkels terwijl ze wel een uitkering kregen van de overheid. Als er tekenen zijn dat de besmetting afneemt dan zal men dit geld gaan uitgeven. Watling denkt dat als de helft van het geld dit jaar wordt uitgegeven de consumentenbestedingen weer op het niveau komen van voor de uitbraak van het virus. Bovendien is er genoeg dan om de groei te bestendigen in 2021. Daarbij komt dat de Verenigde Staten nog altijd leidend zijn in de technologische ontwikkelingen. We zien dat vooral deze bedrijven de winnaars zijn van de gevolgen van de pandemie. Natuurlijk zal de reactie op cijfers van deze bedrijven wellicht wat teleurstellend zijn zoals we eerder hebben aangegeven. Maar het zal niet zo zijn dat Europese bedrijven snel de Amerikaanse giganten zullen bedreigen.