Emerging markets

16 november 2020

Ondanks dat november pas halverwege is zou deze maand wel eens een van de beste kunnen zijn voor de aandelenmarkten. De S&P500 is deze maand met 9,6% gestegen en de StoXX600 met 12,5%.

Een van de katalysatoren voor de grote koerswinsten kwam vorige week maandag met de mededeling van Pfizer. Het bedrijf verklaarde dat het succesvol is met de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19. Dat zorgde voor de hoop dat de wereldeconomie binnen niet al te lange tijd weer een normaal groeipad kan gaan vinden wat uiteindelijk voor stijgende winsten bij bedrijven kan zorgen. Het waren met name de zogenoemde waarde-aandelen (Value) die fors konden stijgen. In FT21E-2020 en FT21VS-2020 hebben we daar al uitgebreid bij stilgestaan.

Het waren overigens niet alleen de Westerse markten die fors stegen. Ook de aandelenindices van de opkomende markten (Emerging Markets / EM) konden forse koerswinsten boeken. De meest spectaculaire koersstijging was de Turkse Istanbul ISE Bist 30 die deze maand op een koerswinst staat van 18%. Daarbij komt ook nog een koerswinst van de Turkse lira van 8% versus de euro. De stijging was niet alleen toe te schrijven aan de komst van het vaccin maar ook de “bittere pil” die president Erdogan volgens eigen zeggen slikte. Hij ontsloeg de centrale bank president en de minister van Financiën die eveneens zijn schoonzoon is. Dat opent de weg voor hogere rentetarieven met de verwachting dat dit buitenlandse investeerders zal aantrekken. Lange tijd vond Erdogan dat de rente niet verhoogd diende te worden. De plotselinge omslag kenmerkt het politieke risico van het beleggen in EM landen. Vorige week gaven we al aan dat dit ook zo is bij de beursgang van ANT. Volgens diverse berichten was het president Xi zelf die opdracht zou hebben gegeven de beursgang te schrappen. Minder politiek risico lijkt er in India te zijn dat bekend staat als de grootste democratie van de wereld. De Sensex index steeg deze maand met 10% naar het hoogste koersniveau ooit. Nu het debat in de Westerse wereld groot is tussen Value en Growth kan worden overwogen om een tussenweg te nemen en te investeren in EM. De argumenten zijn duidelijk. In de EM kan er een hogere economische groei zijn. Het argument geldt al jaren. In begin van deze eeuw stroomde veel beleggingsgeld die richting uit waardoor 13 jaar geleden de MSCI EM index op het hoogste punt aller tijden kwam. Ondanks de stijging de afgelopen weken noteert deze index nog 11% onder haar hoogste stand. Forse stijgingen zoals die in 2007, 2009 en 2017 werden afgewisseld door forse dalingen. Het resultaat is dat de beleggers in EM in 10 jaar er slechts 3% op vooruit zijn gegaan. En dat terwijl de economische groei in deze landen wel is toegenomen. Relatief gezien zijn aandelen in EM dan ook veel goedkoper dan 10 jaar geleden. Maar vraag is of dat een reden zal zijn om daar te gaan beleggen. Het beste scenario voor EM is een gematigd herstel van de wereldhandel. Immers als het te snel gaat dan zal de rente in de westerse wereld stijgen en dat zal er dan voor zorgen dat het beleggingsgeld niet naar EM gaan.