Dow Jones boekt recordwinst

31 oktober 2022

“Oh how the mighty have fallen”, deze Bijbelse uitspraak was zeker van toepassing op de grote technologiefondsen de afgelopen week. Koersen daalden fors.

Koersen van Meta (Facebook), Alphabet (Google), Amazon.com, Microsoft en in eerste instantie ook Apple daalden fors nadat de resultaten over het derde kwartaal bekend waren gemaakt. Meta werd vooral hard geraakt met een daling van 23% in de afgelopen week. Amazon.com daalde met 13% Alphabet gaf 4,8% toe en Microsoft 2,5%.  Apple ging tegen de trend in en steeg met 5,8%. De koersverliezen dit jaar voor de genoemde aandelen zijn fors. Meta is sinds begin van het jaar 75% gedaald. Ook hier is Apple de uitzondering met een stijging van 5,7% vooral door de stijging van afgelopen vrijdag.

Het doet denken aan de zogenoemde Dot.com crash begin van deze eeuw. Het grote verschil is dat in die periode de koersen daalden omdat er grote verliezen werden geleden door de diverse zogenoemde internetaandelen. Nu kwam de koersdaling vooral door de verminderde groei van de enorme winsten. En er is nog een verschil. De tegenvallende cijfers van “Big tech” zorgen er niet voor dat de rest van de aandelenmarkt daalt. Integendeel. Met nog een handelsdag te gaan staat er een winst voor de Dow Jones deze maand van 14,4% . Dat is de beste maand voor de Dow Jones sinds januari 1976 toen de index met 14,41% steeg. Het record kan dus vandaag scherper worden gezet. De tweedeling is opmerkelijk. Zo vaak komt het niet voor dat de Dow Jones het beter doet dan de Nasdaq index waar technologieaandelen het beeld bepalen. De Dow heeft het deze maand 9% beter gedaan dan de Nasdaq index. We moeten teruggaan naar februari 2002 (tijdens de Dot.com crash) toen de Dow het 12,4% beter deed dan de Nasdaq. Het verschil tussen de twee indexen in de afgelopen maand is de zevende grootste in de afgelopen 45 jaar. De gang van zaken is dus redelijk uniek en voor beleggers is het natuurlijk de vraag wat er de rest van het jaar gaat gebeuren. Als we kijken naar het pessimisme onder beleggers in aandelen dan lijkt het voor de hand te liggen dat de Dow Jones minder zal stijgen of weer gaat dalen. De Nasdaq die relatief meer is gedaald zal dan wellicht stabiel blijven. Of de Dow stijgt langzaam verder en de Nasdaq gaat fors herstellen. De geschiedenis heeft geleerd dat een negatief sentiment onder aandelenbeleggers niet een hele goede indicator is. Soms is het zelfs een indicatie voor een ommekeer in de aandelenmarkt. Daar komt bij dat wie de centrale bankiers goed volgt (zie FT20R-2022) weet dat de renteverhogingen minder fors zullen zijn. Dat vooruitzicht is wellicht de belangrijkste reden voor de stijging de afgelopen weken van de Dow Jones. Indicaties dat de inflatie kan gaan dalen zijn er volop. Zie bijvoorbeeld het interview met AKZO-Nobel bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker in de Belgische krant De Tijd. Hij stelt dat de grondstoffenprijzen spectaculair dalen. Dat zal ervoor zorgen dat de marges bij veel bedrijven minder onder druk komen te staan wat hogere aandelenkoersen rechtvaardigt.