Dispuut leidt niet tot crisis

23 november 2020

Het dispuut tussen de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de centrale bank (FED) zou reden genoeg moeten zijn voor de financiële markten om in paniek te raken.

Mnuchin stuurde donderdagavond een brief naar de FED dat hij de kredietlijnen wil gaan beperken. Met die kredieten kon in maart een financiële paniek worden voorkomen door de FED. Men kocht op grote schaal obligaties van bedrijven op om zo het vertrouwen van de markten te behouden. De FED reageerde meteen. Men wil de kredieten behouden omdat het nog veel te vroeg is om te concluderen dat de economie gezond is en op eigen benen kan staan. In de ogen van de FED blijft het financiële systeem nog altijd te fragiel om nu te stoppen.

Volgens sommige analisten kan de brief van Mnuchin niet anders worden gezien dan als een politieke daad. Immers met de verandering van president zal ook Mnuchin geen minister van Financiën meer zijn en zou hij, omdat hij nog maar twee maanden op die plek zit, niet dit soort gevoelige maatregelen moeten nemen. Een van de voorgangers van hem, Larry Summers, was wel heel duidelijk: “Ze willen het huis afbranden”. Als de FED de financiële markten niet kan steunen zou de paniek die volgt ervoor zorgen dat de economie in een crisis komt. De Republikeinen kunnen dan stellen dat de Democraten slecht zijn voor de groei van de economie. Vanzelfsprekend ontkent Mnuchin dit. Hij wees er vrijdag op dat de aandelenmarkten dichtbij het hoogste niveau allertijden staan. Ook de obligatiemarkten breken records. Het rendement op junkbonds (leningen met de laagste kwaliteit) kwam afgelopen week uit op 4,8%. Nooit konden bedrijven met slechte vooruitzichten zo goedkoop lenen. Ondersteuning door de FED is niet meer nodig en het geld kan beter worden besteed aan bijvoorbeeld het helpen van kleine bedrijven zo is de redenatie van Mnuchin. Dat de financiële markten vrijdag relatief rustig reageerden op het dispuut heeft wellicht te maken met de gedachte dat een nieuwe minister van Financiën de maatregel weer kan terugdraaien. Volgens sommige politieke analisten zal Janet Yellen Mnuchin opvolgen. En de voormalig voorzitter van de FED zal in haar nieuwe functie zeker geen openbare discussies willen met de FED. Daarnaast is het optimisme onder vermogensbeheerders in de VS ook groot. Velen verhogen hun weging in aandelen en dat zullen ze niet snel veranderen door de brief van de brief van de minister van Financiën. Uit een onderzoek door de bank of America, onder 190 fundmanagers die wereldwijd beleggen, bleek dat zij hun weging voor aandelen hebben verhoogd. En dan met name in kleine fondsen en opkomende markten. Hierdoor daalde de gemiddelde weging van liquiditeit naar 4,1%, wat net zo laag is als begin dit jaar. Het lage percentage kan natuurlijk een signaal zijn dat markten veel te optimistisch aan het worden zijn. Hoge waarderingen en lage liquiditeiten gaan vaak vooraf aan een marktcorrectie. Of dat nu weer de voorbode is valt niet te voorspellen. Maar in een tijd waar fundmanagers op hun liquiditeit rente moeten betalen is het logisch dat dit niet te hoog moet zijn.