De zomer van 2021

14 juni 2021

Hedgefund manager Jeffrey Gundlach houdt er wel van om beeldend te spreken. Hij verwijst naar het album van punkband The Clash “Give ‘Em Enough Rope”.

Hierop is op de cover een dode cowboy in de woestijn te zien terwijl aasgieren op hem zitten. Volgens Gundlach is dit het lot van de obligatiebeleggers. Er blijft voor hen weinig over als de inflatie eenmaal in volle kracht de economie treft. En dat de inflatie toeneemt bleek afgelopen week wel (zie FT11VS-2021). Opmerkelijk echter is dat de obligatiebeleggers weinig problemen hadden met die hogere cijfers sinds 1992. De rente voor 10-jarige leningen in de Verenigde Staten is deze maand gedaald van 1,64% naar 1,46%. In Europa zijn Duitse leningen ook gedaald in rendement van –0,17% naar –0,268%.

Hieruit zou men kunnen opmaken dat obligatiebeleggers verwachten dat de huidige sterke stijging van de inflatiecijfers “Transitory” zijn. Oftewel de huidige hoge cijfers zullen de komende maanden weer gaan dalen en volgend jaar zal de inflatie weer relatief laag zijn. Terecht merkt Gundlach op dat niemand weet of dat wel zo is. In zijn visie zal de inflatie hoog zijn en worden derhalve obligatiebeleggers “opgegeten”. In de jaren zeventig toen inflatie soms dubbele cijfers had reageerden bedrijven door hun prijzen te verhogen. Daarnaast bracht men productiecapaciteit over naar landen waar arbeid goedkoper was hetgeen voor een sterk stijgende werkloosheid zorgde in Westerse landen. In de afgelopen weken liet Coca-Cola weten dat zij de prijzen zou gaan verhogen. Producent van onder andere wasmachines en koelkasten Whirlpool liet hetzelfde weten. En ook Procter & Gamble maakt zich op voor prijsverhogingen van enkele procenten of meer. Maker van dierenvoer Royal Canin pakt het anders aan. Prijzen blijven gelijk maar de hoeveelheid voer in een verpakking wordt verminderd. Maar als de bazen van huisdieren besluiten dat de hond of kat nu minder voer krijgt is het inflatoire gevolg minder. Net als wanneer de consument besluit om minder Coca-Cola te kopen. Oftewel als de consument de hogere prijzen niet accepteert blijven producenten zitten met producten en zullen die dan weer in prijs gaan verlagen. Economie is een complex systeem en het valt niet zomaar aan te geven dat “als dit gebeurt dat de uitkomst is”. Blijkbaar denken de centrale banken er ook zo over want ook de ECB leek afgelopen donderdag niet onder de indruk van de inflatiecijfers. Een ding is wel gemakkelijk te voorspellen. De zomer van 2021 zal de geschiedenis ingaan waar het woord “inflatie” de markten domineerde.