“De draai”

12 oktober 2020

Al maandenlang wordt er gesproken van “de draai”. En daarmee wordt bedoeld het achterblijven van de technologiefondsen ten faveure van de waarde aandelen.
Als we kijken naar de stijgers de afgelopen week in de AEX dan lijkt het daarop. Unibail-Rodamco steeg met 12,6%, Aegon met 10,8%, ING met 8,8% en Royal Dutch Shell met 8,4%. Daarbij moet direct vermeld worden dat al dit soort fondsen vorige week nog dichtbij de laagste stand van het jaar stonden. Blijkbaar wilden veel beheerders op het einde van het kwartaal nog van de posities af om op de overzichten deze zwaar afgestrafte fondsen niet te laten zien aan de klanten. De vraag is of dat een juist beleggingsbeleid is.
Natuurlijk zijn al deze fondsen actief in sectoren die zwaar te lijden hebben onder het Covid-19 virus. Onroerend goed exploitanten die minder huur kunnen incasseren. Oliemaatschappijen die door de economische terugval de afzet zien dalen. En de financiële concerns die enerzijds geen dividend meer mochten uitkeren en anderzijds zich schrap zetten voor mogelijke verliezen op uitstaande leningen. Maar al die tegenslag betekent niet direct dat de bedrijven in kwaliteit plotseling zijn veranderd. Het blijven bedrijven die de afgelopen jaren hebben aangetoond dat zij vele crisissen hebben kunnen overleven. “De draai” zien we ook in de Verenigde Staten. Deze maand is de Russel2000 met 8,6% gestegen versus de S&P500 die over dezelfde periode met 3,4% is gestegen. De S&P500 wordt vooral gedomineerd de bedrijven als Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google) en Facebook. De Russel2000 bestaat voor 15% uit industriële fondsen. Eenzelfde percentage is er voor financiële waarden en voor 21% Health Care. Beleggingsfondsen die in deze fondsen investeren rapporteerden veel nieuw geld dat moet worden belegd. Natuurlijk is het gevaarlijk om nu exact aan te geven dat technologie minder populair is. Dat is in de afgelopen maanden wel vaker gesteld en het bleek niet zo te zijn. Maar opvallend is wel dat deze fondsen goed presteerden de afgelopen week terwijl het nieuws slecht was. In Europa nemen regeringen steeds verregaande maatregelen op de stijging van het aantal geïnfecteerde Covid-19 te beteugelen. Dat kan moeilijk worden gezien als goed nieuws voor economieën. In de Verenigde Staten zijn de Democraten en Republikeinen het nog altijd niet eens over een nieuw steunpakket. Diverse economen van de Amerikaanse zakenbanken verlaagden daarom de vooruitzichten voor de economische groei. Daarbij komt ook dat de kansen van de Democratische kandidaat Joe Biden om president te worden lijken te zijn toegenomen. Beleggers hebben in theorie vaak de voorkeur voor een Republikein boven een Democraat. Met nadruk op “theorie” want vaak deden aandelenbeurzen het beter onder een Democratische president. Maar de stijgende kans van Biden kan er in ieder geval voor zorgen dat er niet een juridische strijd volgt omdat president Trump de uitslag niet accepteert. Het lijkt erop dat de waardefondsen zich daarom zeker verder kunnen ontwikkelen.