27 februari 2023

Dagopties

27 Februari 2023

Een “one day fly” staat in de muziek bekend om een artiest die een superhit scoort om vervolgens in de vergetelheid te verdwijnen. Dat verwijzend naar eendagsvliegjes.

Deze vliegjes leven hun volwassen leeftijd maar een enkele dag. In de financiële wereld is de laatste tijd veel te doen over de Zero Days to Expiration wat door de Amerikanen wordt afgekort als 0DTE. Vorig jaar april introduceerde de Chicago Board Options Exchange (CBOE) deze opties. De eerste handelsdag van een dergelijke 0DTE is tegelijk de laatste. Het was een niet al te verrassende ontwikkeling. Sinds 2005 waren er al opties die na een  week konden worden verhandeld. Sinds 2016 was er de mogelijkheid te handelen in opties die een paar dagen konden worden verhandeld. Het is dan ook logisch dat er “one day” options zijn geïntroduceerd.

0DTE zijn totaal niet interessant voor beleggers. Ook niet voor speculanten. Het is er volgens velen alleen maar voor gokkers. Men kan ook naar het casino gaan en dan het fiche op de roulettetafel op zwart of rood zetten. Bovendien menen de critici dat het ervoor zorgt dat de beweeglijkheid oftewel de volatiliteit toeneemt. Nu is dat laatste argument er altijd al geweest sinds de introductie van opties in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Erg harde wetenschappelijke bewijzen zijn er niet. Grote bewegingen kunnen ook worden veroorzaakt door het gegeven dat iedereen die op de markten actief is via internet snel informatie kan krijgen en ook snel kan handelen. De tijden dat de beurshandel stil lag tijdens de lunchpauze zijn al lang verdwenen. Daarnaast elke optie ooit gecreëerd eindigt haar handelsperiode als een 0DTE namelijk op de laatste handelsdag (expiratie) van de optie. Op expiratiedagen is er wel meer omzet maar om te stellen dat dan alleen een hoge volatiliteit is gaat te ver. Dat de 0DTE opties populair zijn is wel een gegeven. Begin februari bereikte de handelsvolumes op de CBOE een record. Volgens de beurs werd dit voor 50% veroorzaakt door de 0DTE. Nemen gokkers nu de aandelenmarkt over? Julian Emanuel van vermogensbeheerder Evercore ISI ziet het anders. Nu de rente op 6-maands deposito’s boven de 5% is houden veel beleggers hun aandelengedeelte aan in cash. Maar om toch te profiteren van de bewegingen gebruikt men de 0DTE opties. Vergokt men 3% van het kapitaal dan boekt men altijd nog een positief rendement zonder het totale aandelenrisico. Of dit de verklaring is valt ook weer moeilijk wetenschappelijk te bewijzen. Anderen wijzen erop dat de populariteit van de 0DTE opties juist eerder minder volatiliteit geeft. Zij wijzen op de ontwikkeling van de VIX index die de beweeglijkheid van de aandelenmarkt aangeeft. Deze beweegt zich op een relatief laag niveau. Ook hier is een verklaring. Beleggers die aandelen verkopen kunnen ook kiezen voor het verkopen (schrijven) van 0DTE opties. Als men elke dag een klein beetje premie ontvangt is dat beter dan in een keer alle aandelen te verkopen wat volatiliteit veroorzaakt. Kortom ook voor 0DTE opties geldt: men kan alle kanten op.

 

Meer actueel

Beleggers moeten hun huiswerk doen
31 maart 2023

Beleggers moeten hun huiswerk doen

Een gevaarlijk jaar voor obligatiebeleggers, dat staat hier vaker. Zeker voor de eigenaren van leningen aan Credit Suisse. En dan specifiek voor de houders van Contingent Convertibles.
Lees verder
Vrijdag-blues
27 maart 2023

Vrijdag-blues

27 maart 2023 Als een hond die achter zijn eigen staart aanrent. Zo valt de situatie afgelopen vrijdag op de beurs voor het aandeel Deutsche Bank te omschrijven. Alles valt te verzekeren. Zo ook de obligatieleningen van Deutsche Bank. In het financiële woordenboek staat dit voor Credit Default-Swaps (CDS). Institutionele beleggers kopen deze CDS om […]
Lees verder