Chips als indicator

12 september 2022

“Beleggers hervonden het vertrouwen na de renteverhoging van 0,75% die de Europese Centrale Bank (ECB) aankondigde”, aldus het NRC in het beursweek overzicht.

Een week geleden stelde dezelfde rubriek dat de slechte beursweek (de AEX daalde met 3,8%) vooral werd veroorzaakt door “de dreiging van hogere rentes”. Het bekende voorbeeld van het spreekwoord: bezit van de zaak einde van het vermaak? Dat is vreemd want in de afgelopen week lieten centrale bankiers wereldwijd, op Japan na, weten dat er vooralsnog meer renteverhogingen zullen komen en dat eventuele verlagingen nog lang niet aan de orde zijn. De noodzaak moet overigens in perspectief worden geplaatst. De Bank of England stelt haar beslissing een week uit omdat Groot-Brittannië in rouw is door het overlijden van Koningin Elizabeth II.

Een andere nuance die erbij moet worden vermeld is dat de renteverhogingen plaats vinden vanaf extreem lage niveaus. Voor de renteverhoging van de ECB stond het tarief op 0%. Dat er verdere renteverhogingen komen blijkt wel uit de ontwikkeling van de 2-jaars rente in Europa. Begin augustus was het tarief nog 0,6% en afgelopen vrijdag was dit meer dan het dubbele op 1,3%. Een jaar geleden was het tarief nog negatief 0,7%. In 11 jaar is het tarief voor deze obligaties niet zo hoog geweest. In het algemeen wordt gesteld dat aandelen afhankelijk zijn van de renteontwikkeling. Beleggers hebben immers de keuze tussen obligaties die rente geven en aandelen. Als de rente hoger is dan kiezen ze liever voor de eerste en verkopen ze aandelen. Daarnaast komen de marges van bedrijven onder druk te staan door de hogere rente waardoor de winsten onder druk komen en de waardering van een aandeel lager zal zijn. Maar gezien de ontwikkeling van de afgelopen twee weken is de connectie tussen rente en aandelenkoersen maar een momentopname. De vraag is natuurlijk wat dan wel een goede indicator is voor de toekomst van de aandelenkoersen. Nu is het natuurlijk zo dat soms een indicator een tijdje  “werkt” en daarna plotseling niet meer. Waar op dit moment veel strategen naar kijken is de chipsindustrie. Vraag naar chips kan duiden dat consumenten duurzame goederen kopen en bedrijven investeren. Diverse economische onderzoeksbureaus volgen daarom de prijzen van chips. Populair om te volgen zijn de graphics processing units (GPUS) die onder andere Nvidia produceert. Het is inmiddels de grootste chipproducent in de VS. De prijzen zijn fors gedaald in de afgelopen maanden. Belangrijkste oorzaak zou zijn dat er minder vraag is naar GPUS door de daling van de cryptomunten. De zogenoemde miners dumpen hun teveel gekochte GPUS chips door de verminderde vraag naar cryptomunten. Dat was ook het geval in 2019. Drie weken geleden kwam Nvidia al met een winstwaarschuwing. Meestal is de topman van een bedrijf terughoudend over de toekomst. Niet Jensen Huang van Nvidia. Hij voorziet een enorme vraag naar chips aan het einde van het jaar. Wellicht een indicatie voor de aandelenkoersen.