11 juli 2022

Chipmarkt

11 juli 2022

De Amsterdam Exchange index (AEX) bestaat in 2023 40 jaar. De gedachte achter deze index was een inzicht te geven in de stand van zaken van het Nederlands bedrijfsleven.

Die doelstelling is nooit gehaald en zal ook nooit worden gehaald. Allereerst is Nederland een open economie dus afhankelijk van economische ontwikkelingen in het buitenland. Daar komt bij dat de index niet uit “puur” Nederlandse bedrijven bestaat. In het verleden maakte bijvoorbeeld het Italiaanse modebedrijf Gucci ook deel uit van de index. In de huidige AEX zit een fonds als Prosus wiens grootste belang Tencent is, een Chinees internetbedrijf. Een maatregel van de Chinese regering versus dit bedrijf zorgt dus voor een beweging in de AEX.

De zwaarste weging in de index is Shell met ruim 18%. Inmiddels ook geen Nederlands bedrijf meer. De beweging op de internationale markten van de olieprijs vertaalt zich ook in de beweging van de AEX. ASML met een weging van 13% is wel een duidelijk Nederlands bedrijf. Maar ook hier geldt voor dat internationale ontwikkelingen invloed hebben op de beurskoers en derhalve op de AEX. Op 30 juni kwam het Amerikaanse Micron, met name sterk in geheugenchips, met nieuws. Analisten hadden verwacht dat in het kwartaal dat eind augustus eindigt de omzet zou uitkomen rond de $9 mrd. Het bedrijf stelde dit echter bij naar $7,2 mrd. De koers van het aandeel was al in juni van $75 naar $59 gedaald. Na het bericht daalde de koers nog verder naar $51. Ook ASML (net als ASMI en Besi) daalden na de berichten van Micron en kwam op het laagste niveau dit jaar. Want, zo was de analyse van veel analisten, als Micron aangeeft dat het minder gaat dan zullen er minder computerchips worden verkocht en komen de marges onder druk. Begin van de week was bestuursvoorzitter van Micron, Sanjay Mehrotra, op bezoek bij de financiële nieuwszender CNBC. Hij nuanceerde de omzetdaling en zag het als een tijdelijke dip. Inderdaad zou de vraag naar chips wat verminderen doordat er minder PC’s worden verkocht nu niet iedereen meer thuiswerkt, maar de groei in de markt blijft. Van auto’s die zelfstandig kunnen rijden tot opa en oma die met de meest geavanceerde telefoon tijdens de cruise het thuisfront op de hoogte willen houden. Ook het Koreaanse Samsung kwam deze week met een dergelijk te interpreteren bericht. Sinds enige weken is de vraag minder maar de toekomst ziet er goed uit. De chipsindustrie kent wel meer van deze tijdelijke dalingen. Maar keer op keer bleek dit na één of hooguit twee kwartalen weer om te slaan en verbeterde de vooruitzichten. Het gaat allemaal heel snel, getuige de beurskoers van Micron die vrijdagavond ruim 16% hoger sloot dan het dieptepunt van 1 juli. Over anderhalve week (20 juli)  komt ASML met cijfers. Ook hier zullen analisten kijken naar de verwachtingen van het management. Voor beleggers is het zaak niet te primair te reageren. Want zoals een internetbroker nu haar radioreclame onderbouwt, tijd is belangrijker dan timing.

 

Meer actueel

Politieke maatregelen
25 september 2023

Politieke maatregelen

25 september 2023 In mei 1986 boekte het CDA een grote verkiezingsoverwinning. Toenmalig premier Ruud Lubbers mocht zijn karwei afmaken. De Nederlandse index EOE boekte een fors koerswinst. Het enthousiasme kwam vooral doordat er een centrumrechts kabinet zou komen en niet een coalitie met de PvdA onder leiding van Joop den Uyl. Dat laatste zou […]
Lees verder
Rente op record
22 september 2023

Rente op record

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente en de Amerikaanse centrale bank (FED) even niet. Maar de lange termijn rente wereldwijd blijven wel stijgen.
Lees verder