Chinese Internetaandelen

21 maart 2022

De Amerikaanse president had afgelopen vrijdag een videogesprek met de Chinese president Xi Jinping over de inval van Rusland in Oekraïne. China kan een cruciale rol spelen.

Immers als zij de inval veroordelen dan verzwakt dat de positie van de Russische president verder en kan de oorlog hopelijk snel worden beëindigd. Maar als China wapens aan Rusland gaat leveren in het kader van de “vriendschap die geen limieten kent” dan kan de oorlog nog lang gaan duren. Politiek analisten waren dit weekeinde verdeeld over de uitkomst van de gesprekken. Zoals gebruikelijk interpreteerden beide regeringen de uitkomst anders.

De invloed van China op de wereldpolitiek is groot maar ook beleggers zijn afhankelijk van de besluiten die in Peking worden genomen. Anderhalf jaar geleden besloot Xi Jinping dat de macht van internetbedrijven zoals Alibaba en Tencent moest worden verminderd. Diverse maatregelen volgden om dit te bewerkstelligen. De beschuldigingen varieerden van het benadelen van kleinere internetbedrijven, het nadelig behandelen van het eigen personeel tot het verslaafd maken van jongeren aan video-spelletjes. Deze maand meldde de Wall Street Journal dat de Chinese overheid wellicht een recordboete wil opleggen aan Tencent omdat zij witwas activiteiten zou faciliteren. Een dag later kwam de Cyberspace Administration of China (CAC) met de mededeling dat zij Douban, een social media platform met 200 miljoen gebruikers, ervan beschuldigde dat zij een “zware online chaos” zou creëren. Al deze maatregelen zorgden voor een enorme druk op de koersen van de Chinese internetaandelen. Deze week versnelde de daling. Naast de maatregelen van de Chinese regering kwam daar ook nog bij de angst dat de Amerikaanse regering de notering van Chinese aandelen wil beëindigen. Dit wellicht als economische maatregel voor de steun van China aan Rusland. Maar al lange tijd wordt hierover gesproken. De toezichthouder in de Verenigde Staten (SEC) wil duidelijkere accountantsregels voor deze bedrijven. Voor veel analisten is een goede fundamentele analyse moeizaam en velen twijfelen aan de kwaliteit van de cijfers. Alibaba kwam op 15 maart op het laagste niveau terecht. Ten opzichte van oktober 2020 een daling van 75%. Maar zoals vaker gesteld is de Chinese economie een geleide economie en blijkbaar vonden de Chinese leiders de dalingen ook overdreven. Het Chinese staatspersbureau meldde dat de voorzitter van de Chinese centrale bank Liu He een ontmoeting had met zijn belangrijkste adviseur economisch adviseur. Uit de persverklaring bleek dat “rectification” (vrij vertaald maatregelen tegen de internetbedrijven) tot een einde zou komen. De koersen van de internetaandelen schoten dan ook omhoog. Afgelopen woensdag steeg Alibaba met 37%. Volgens sommigen heeft het ook te maken met het 20e partijcongres in oktober dit jaar. Een positieve aandelenmarkt is goed voor de Communistische Partij. Het is te hopen dat China ook een maatregel neemt die goed is voor het Oekraïense volk.