Capex

31 mei 2021

Een waterkrachtcentrale is een simpele manier om energie op te wekken. Men legt een dam aan in een rivier en na verloop van tijd laat men het water gecontroleerd via turbines wegstromen.

Relatief goedkope energie en ook oneindig. Immers het water in de rivier wordt door neerslag aangevuld. De zon, die nog miljarden jaren zal schijnen, doet hier zijn werk. De zwaartekracht, waar ook geen gebrek aan is,  zorgt voor de stroming van het water. Er is een analogie met de huidige economische situatie. Overheden wereldwijd hebben een dam opgeworpen door middel van de lockdown in de rivier van economische groei. Consumenten consumeerden gedwongen minder. Niet alleen in de horeca maar ook was het “funshoppen” veel minder. Ook bedrijven stelden hun investeringen uit.

Hierdoor ontstond er een stuwmeer aan mogelijke groei. Door het langzaam verruimen van de maatregelen begint dat stuwmeer nu leeg te stromen. Investeringsbank Morgen Stanley spreekt van een “red-hot capex cycle”. Capex staat voor Capital Expenditure oftewel bedrijfsinvesteringen. In de Verenigde Staten is de verwachting dat dit op jaarbasis met 15% zal stijgen. Niet alleen in machines maar ook in software. Volgens analisten van Bank of America hebben tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers de afgelopen weken de meest bestuursvoorzitters zich positief uitgesproken over de Capex. Sinds 2006 zijn de leiders van bedrijven niet meer zo positief geweest. Apple bijvoorbeeld gaat de komende vijf jaar $ 430 mrd investeren, een stijging van 20%. Samsung, een bedrijf dat levert aan vele onderdelen van de wereldeconomie, ziet een stijging van 13% dit jaar terwijl er al een stijging was van 45% in 2020. Ook Airbus (zie FT10E-2021) ziet een toenemende vraag. De orderboeken voor containerschepen groeiden in oktober nog met 9%, de aprilcijfers gaven een groei aan van 15%. Financiering van al deze investeringen is totaal geen probleem. Er is ook een stuwmeer aan liquiditeiten die niet-financiële instellingen uit de S&P500 aanhouden. Begin 2020 was dat bedrag nog  $ 0,9 biljoen (bln), nu is dat bedrag opgelopen naar ongeveer $ 1,4 bln. Dat vooral omdat in 2020 als gevolg van de lage rente kwaliteitsbedrijven (investment grade) meer leenden dan in 2019 ($ 1,7 bln tegen $1,1 bln). Investeringen zullen vooral plaatsvinden in het voorkomen van de problemen van het afgelopen jaar. En investeringen werken, dat blijkt wel voor de bedrijven die in vaccins hebben geïnvesteerd de afgelopen jaren. Met dat in gedachten zal Capex niet alleen stijgen in 2021 maar ook in 2022.