Bomen die groeien

28 juni 2021

“De bomen groeien niet tot in de hemel. Maar bij een beurscorrectie staan we klaar om bij te kopen”. Aldus Erik Joly, hoofdeconoom ABN AMRO België, in de Belgische krant De Tijd.

Echter het begint erop te lijken dat correcties nog korter duren dan de leestijd van deze nieuwsbrief. Vorige week beschreven we de forse dalingen. Naast grondstoffen ook op aandelenmarkten. De afgelopen week waren er weer koersrecords te noteren (zie FT12VS-2021). De AEX sloot vrijdag fractioneel onder het hoogste niveau aller tijden. Dat record staat op 736,07, wat genoteerd werd op 17 juni van dit jaar. Met nog drie dagen handel noteert de index 17,3% hoger dan begin van het jaar. Sterkste stijger dit jaar is Signify met een stijging van 56,4%.

Op 12-maandsbasis is de stijging zelfs 151%. Het aandeel met de slechtste performance dit jaar is Just Eat Takeaway.com. Met een daling van bijna 17%. Op 12-maandsperformance was dit een verlies van 17,3%. De hype in dit aandeel lijkt duidelijk over. De Amsterdamse beurs staat overigens in de middenmoot dit jaar. Beste Europese beurs is die van Slovenië met een stijging van 26,5%. Noorderbuur Oostenrijk van Slovenië deed het ook uitstekend met een stijging van bijna 25% voor 2021. Maar deze stijgingspercentages vallen in het niet bij de performance van de Mongolische beurs. Deze steeg met 71,1%. Dit komt vooral door de stijging van de koperprijs. Overigens het percentage aandelenbeleggers is daar meer dan de helft van de bevolking. Het hoogste in de wereld. De bomen groeien in Mongolië wel flink door. Of koerswinsten het komend halfjaar ook zo zullen zijn als de afgelopen zes maanden lijkt niet voor de hand te liggen volgens de meeste strategen. Maar men mag dan de vraag stellen “waarom niet?”. Obligaties zijn nog altijd geen goed alternatief. De JPMorgan Euro Govermentbond index leverde sinds 1 januari 3% in. En daarin is het inflatie-effect niet opgenomen. Over liquiditeiten bestaat de mooie uitspraak dat deze “brandt op de spaarrekening”. Er zijn derhalve niet veel andere mogelijkheden dan het investeren in aandelen. Natuurlijk zijn aandelenmarkten in historisch perspectief hoog gewaardeerd. Maar hier geldt de simpele uitspraak “beter duur dan niet te koop”. De algemene verwachting is dat door hogere winsten de gemiddelde koerswinstverhouding zullen gaan dalen. Dat is derhalve eerder een reden om aandelen te kopen dan te verkopen. Bomen groeien niet tot in de hemel maar  jonge bomen kunnen nog wel een stuk verder groeien.