Bijzonder

30 november 2020 Dit is de laatste nieuwsbrief van het jaar 2020. Een jaar waarin de term “bijzonder” vaker dan gemiddeld gebruikt is. Ook een jaar waarin beleggerswijsheden overboord konden worden gegooid.

Een van die wijsheden was de uitdrukking die door generaties adviseurs werd gebruikt “Never sell Shell”. De reden was dat het bedrijf als financieel krachtig bekend stond. Het opereerde in een sector die essentieel is voor de wereldeconomie. Ook de directie was van hoge kwaliteit. Beleggers hoefden zich over het dividend geen zorgen te maken. Dat werd regelmatig verhoogd. In oktober kwam er echter wel een bank die aangaf dat het aandeel niet meer behoorde deel uit te maken van beleggersportefeuilles. De ironie wil dat sinds dat moment de koers met 50% is gestegen.

Was overigens de aanbeveling begin van dit jaar geweest dan was dat een uitstekende. De koers is dit jaar met 42,2% gedaald. Er zijn meer wijsheden die dit jaar niet klopten. Zo is het onverstandig om te investeren in bedrijven die verlies maken. Bij de nieuwe samenstelling van de DAX (zie FT22E-2020) is het zelfs een voorwaarde. Maar onder de aandelen die dit jaar het sterkst zijn gestegen zijn er vele die geen winst maken en dat waarschijnlijk de komende jaren ook niet zullen doen. Voor beleggers een lastige zaak. Investeert men toch uiteindelijk in deze “geldverbranders” dan is de kans aanwezig dat het aandeel wel fors gaat dalen omdat de vooruitzichten verslechteren. De opvang van een dividend is er dan niet. Een andere wijsheid is dat een portefeuille als basis obligaties moet hebben. In principe zijn koersfluctuaties bij obligaties minder sterk dan die van aandelen. Daarnaast is er ook een stabiel inkomen. Beide argumenten zijn er niet meer. De laatste al een tijdje niet, gezien de negatieve rente. En in maart zijn koersen van obligaties nog nooit in korte tijd zo hard gedaald. Forse bewegingen zijn er nog volop. November kan de recordboeken in. Wereldwijd zijn aandelenindices fors gestegen. De AEX staat men nog een handelsdag te gaan op een maandwinst van 14,6%. Dicht bij oktober 2002 toen de index met 15,7% steeg. Daarmee staat die maand op de derde plaats van sterkste koersstijgingen ooit. De beste maanden voor de AEX waren januari 1984 (+17,3%) en maart 1983 (+17,5%). Natuurlijk na zo’n forse stijging zullen er veel adviezen komen om het aandelengedeelte af te bouwen. Maar dat meer gebaseerd op de forse stijging van de afgelopen tijd dan op fundamentele basis. Veel aandelen zijn duidelijk nog niet op het niveau dat ze een jaar geleden noteerden. Het herstel van de afgelopen weken geeft aan dat het snel kan gaan. Natuurlijk niet elke maand maar enkele positieve signalen over het onder controle houden van het Covid-19 de komende tijd kan eenzelfde effect hebben. Uiteindelijk tussen de beide recordmaanden van de AEX in de jaren ‘80 zitten maar tien maanden. Met die kennis lijkt het dan ook verstandig om het aandelenbelang aan te houden. Bovendien bestaat er nog altijd het TINA effect. There is no alternative. Er is geen alternatief. De enorme liquiditeiten die er zijn zullen ook in het komend jaar voor bijzondere koersbewegingen zorgen.