13 Februari 2023
Afgelopen nacht (12 op 13 februari) was er de Super Bowl. Het grootste sportevenement van het jaar. Althans volgens de Amerikanen. Het doorbrak wederom records.
Kosten nog moeite worden gespaard door bedrijven om televisieadvertenties te maken. De prijzen voor 30 seconden reclametijd blijven stijgen. Voor dit jaar is dat $7 mln. Ditmaal was er ook een record wat betreft de goksites. Nog nooit werd er zoveel geld ingezet om te profiteren van een juiste uitslag. Volgens de Wall Street Journal gokken ruim 50 mln Amerikanen met een inzet van $ 16 miljard. Een stijging van 66%. Dit laatste komt omdat de finale in Arizona is, een van de 36 staten waar gokken op wedstrijden legaal is. Het is in ieder geval een indicator dat een recessie nog niet helemaal valt te verwachten in de Verenigde Staten ondanks de renteverhogingen.
Dat in sport veel geld omgaat is algemeen bekend. Bij een “mini” sport als veldrijden vorige week stond er voor drie dagen een VIP tent van twee etages. Iets waar een gemiddelde eredivisieclub jaloers op kan zijn voor een heel seizoen. Bij basketbal (ook een wereldsport volgens de Amerikanen) werd voor twee kaartjes deze week $181.500 betaald voor het bijwonen van een reguliere wedstrijd in de competitie. Natuurlijk was er een reden. Basketballer LeBron James zou het record aantal gescoorde punten kunnen verbreken. Dat lukte maar gezien zijn vorm zal hij de komende jaren dat record wel scherper kunnen stellen. Dus komen er nog veel wedstrijden die historisch kunnen zijn. In de sportwereld gaat er veel geld om. Maar beleggers kunnen nauwelijks daar van profiteren. Afgelopen week steeg het aandeel van Manchester United met bijna 20% op de beurs in Londen. De huidige eigenaar van deze voetbalclub, de Amerikaanse familie Glazner, wil van hun belang af. Sinds dat bekend werd is de koers al ruim 80% gestegen. Als potentiële koper werd Sir Jim Ratcliffe genoemd. Hij is eigenaar van Ineos, een chemiebedrijf. Dat zijn naam werd genoemd is niet vreemd. Ineos is al sponsor van een wielerploeg. Daarnaast werd zijn naam ook genoemd vorig jaar bij de overname van voetbalclub Chelsea. Uiteindelijk werd een groep Amerikaanse investeerders eigenaar van deze club. Maar Ratcliffe blijkt niet de enige te zijn die Manchester United wil overnemen. Ook een groep investeerders uit Qatar blijkt geïnteresseerd. Dat gerucht zorgde voor de koersstijging. Manchester wordt gezien als een van de waardevolste sportmerken met volgens de club zelf ruim 1,1 miljard fans. De familie Glazner kocht de club in 2005 voor een bedrag van £ 790 mln. De waarde wordt nu geschat $ 4,5 mrd. Een goede investering derhalve. Maar dat geldt niet voor alle investeringen in sportclubs. Het aandeel Juventus is in de afgelopen vier jaar gedaald van € 1,20 naar 30 eurocent. Zoals hier vaker aangegeven heeft het beleggen in sportclubs weinig fundamentele onderbouwing. Het is meer een emotiebelegging. Sportieve tegenvallers, zoals in het geval van Juventus en tot vorig jaar november ook Manchester United zorgen voor koersdalingen.