AEX 700 is maar een nummer

12 april 2021

“Age is just a number”. Oftewel leeftijd is maar een getal. Datzelfde kan worden gesteld van aandelenindexen. Het zijn maar getallen en geven niet alles aan.

De AEX kwam begin van deze week op het hoogste niveau aller tijden. Het record staat nu op 717,69. Een enorm verschil met een jaar geleden toen de index onder de 500 noteerde. Maar niet alleen de AEX bereikte een nieuw historisch record. Dit geldt ook voor de StoXX 600 die het record van 436,88 nu op de borden heeft. En dat ook de Amerikaanse indexen koersrecords boeken is nauwelijks nieuws meer.

Het is duidelijk dat aandelen de plek was waar men de afgelopen 12 maanden in had moeten investeren. En dan zitten we nog in april die volgens de historie de beste aandelenmaand is. De redenen voor de koersstijging zijn bekend. De rente wordt door de centrale banken bewust laag gehouden. Daarnaast stimuleren overheden op een ongekende schaal de economie. Maar de vraag die beleggers zich wereldwijd stellen is natuurlijk, gaat het zo door? De term hoogtevrees wordt door veel strategen genoemd. Nu hebben we meer dan eens op deze plaats gesteld dat hoogtevrees een menselijke eigenschap is. En aandelenkoersen hebben geen menselijke eigenschappen. Ook hier geldt, het zijn maar nummers. De meeste strategen stellen dat aandelenkoersen hoog staan en dat een reactie onvermijdelijk is. Is die reactie er dan kunnen beleggers weer kopen. Men mag zich afvragen of het dan niet beter is te blijven zitten want koersdalingen zijn niet te voorspellen. In de afgelopen tijd waren er genoeg redenen voor. De scherpe daling van obligatiekoersen in het eerste kwartaal bijvoorbeeld. Of de ondergang van het hedgefund Archegos twee weken geleden die de hele jaarwinst van Credit Suisse wegvaagde. De verliezen op dit hedgefund zijn groter dan die bij de ondergang van LTCM in 1998 die ervoor zorgde dat de Amerikaanse centrale bank (FED) de rente verlaagde. En zo zijn er nog wel wat meer redenen om een koersreactie te verwachten. Zoals de discussie rondom de eerste renteverhoging van de FED (FT6E-2021). Dat dit niet gebeurt geeft aan dat de aandelenmarkten gemiddeld sterk zijn. Het ziet er niet naar uit dat dit beeld snel verandert. Ook de komende kwartaalcijfers zullen dat niet doen. Wellicht dat bij de technologiefondsen elk klein verschil wordt uitvergroot maar het management van de meeste bedrijven heeft geen reden om somber te zijn. 800 voor de AEX dit jaar? Ook dat is maar een getal.