Aandelen in stevige handen

24 mei 2021

De “verkoopmaand” mei is bijna ten einde. Maar tot een forse daling op de wereldbeurzen is het niet gekomen. Daar leek het in eerste instantie wel op.

De Amerikaanse Nasdaq stond op 12 mei op een verlies van bijna 7% voor de maand. Inmiddels het verlies teruggebracht naar 3,5%. Voor de bredere S&P500 was het maandverlies op 12 mei bijna 3%. Nu is dat 0,6% waardoor de jaarwinst op 10,6% staat. Europa doet het beter. Daar staat de StoXX600 op een maandwinst van 1,6% zonder dat er een noemenswaardige daling is geweest. Sterker nog, de hoogste stand aller tijden voor deze index kwam op 10 mei op de schermen.

Het voordeel van pessimisten is dat ze kunnen stellen dat het “een keer” gaat gebeuren. En dan wordt bedoeld een forse correctie op de aandelenmarkten. Daar valt echter een fundamenteel beleggingsbeleid niet op te baseren. De historie geeft aan dat correcties op aandelenmarkten vaak worden veroorzaakt door problemen in deelgebieden van de economie. De crisis in 2008 werd veroorzaakt door problemen in de Amerikaanse huizenmarkt die zorgden voor een domino-effect waardoor banken door overheden moesten worden gered. De daling van de Bitcoin (zie FT10R-2021) zou zo’n externe factor kunnen zijn geweest. Wie heeft geïnvesteerd in deze “munten” verloor fors de afgelopen dagen. Om die te compenseren zou men aandelen moeten verkopen met als gevolg een daling in deze markten. Maar de krach in Bitcoin en andere cryptomunten is nagenoeg ongemerkt voorbij gegaan aan de aandelenbeleggers. Ook de forse daling van een hout, koper en andere grondstoffen de afgelopen dagen heeft geen invloed gehad op de aandelen. Het geeft aan dat aandelen blijkbaar in steviger handen zitten dan diegene die in andere deelmarkten investeren. Opmerkelijk is ook dat er nauwelijks reactie op aandelenmarkten is ondanks de stijging van de rente. En dan met name in Europa. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd voordat ook de Duitse staatsleningen weer een rendement geven. En dat voor het eerst in twee jaar. In de Verenigde Staten echter zijn de rentemarkten bijna een oase van rust. Het rendement op 10-jarige leningen is op dit moment lager dan begin van dit kwartaal. Die rust zien we terug in de MOVE (Merrill Lynch Volatility Estimate). Deze index die de onrust op obligatiemarkten meet is dit kwartaal gedaald met 23% naar een stand van 54. Ter vergelijking, in maart 2020 stond deze boven de 150. voorlopig lijkt een forse schok in het financiële systeem nog ver weg.