Hoge rendementen komen ten val

2 Mei 2022

“Als het eb wordt zie je wie zonder zwembroek zwemt”, een bekende uitspraak van Warren Buffet. Oftewel als marken corrigeren komt men erachter wie teveel risico heeft genomen. 

Het is een bekend gegeven dat veel beleggers graag achter succesvolle beleggers investeren. Een menselijk fenomeen ook wel bekend als kuddegedrag. Fondsmanagers die jaar na jaar forse rendementen boeken krijgen steeds meer geld toevertrouwd. Die financiële geschiedenis heeft vele voorbeelden. Of het nu Pincoff was in Rotterdam of Madoff in de Verenigde Staten. Het eindresultaat was echter altijd hetzelfde. Kapitalen werden er verloren.

Afgelopen week openbaarde de toezichthouder een rapport over Archegos. Dit zogenoemde Family Office onder leiding van Bill Hwang ging vorig jaar maart ten onder. Het beeld is hetzelfde als bij elk kaartenhuis. Het gaat goed totdat het fout gaat. Hwang bouwde forse posities op in enkele aandelen. Een van zijn grootste belangen was Viacom  (het tegenwoordige Paramount). Op 1 juli 2020 had hij een belang van $ 1,2 mrd. Vlak voor de ondergang op 22 maart 2021 was dit $ 28,6 mrd. Deels natuurlijk door de koersstijging (van $ 23 naar $ 97) maar vooral doordat hij het aantal aandelen bracht van 49,3 mln naar 286 mln. Dat men dit kon doen zonder dat het duidelijk voor de toezichthouders was kwam enerzijds doordat hij via zogenoemde swaps de aandelen kocht. Een swap geeft het recht om het aandeel te kopen maar men heeft ze niet daadwerkelijk in bezit. De swaps werden gefinancierd middels leningen. Hierdoor liep de hefboomwerking sterk op naar 344%. Oftewel voor elke dollar die men aan beleggingskapitaal had was er een positie van $ 3,44. Anderzijds kwam het doordat hij zijn aankopen over verschillende banken verdeelde. Daarbij komt ook dat Family Offices nauwelijks onder toezicht staan. En als het vloed is, is iedereen tevreden maar als eb inzet is de paniek groot. De verliezen waren enorm. Credit Suisse verloor ruim $ 5,5 mrd, het grootste verlies in de 166 jarige bestaan van deze bank. Geen wonder dat afgelopen vrijdag de aandeelhouders tegen hebben gestemd om het bestuur decharge te geven. Hwang zelf kan een jarenlange gevangenisstraf tegemoet zien (Madoff kreeg 150 jaar) al vindt zijn advocaat dat hij niets fout heeft gedaan. Immers hij handelde op de openbare markt en als dat niet mag kan elke belegger die een aandeel koopt worden beschuldigd van manipulatie. Manipuleren van de aandelenmarkt is niet iets waar Warren Buffett kan van worden beticht. Dit weekend was er weer zoals Buffett het noemt “Woodstock voor kapitalisten”. Oftewel de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het beleggingsfonds Berkshire Hathaway. Geen saaie vergadering met opstandige aandeelhouders maar een groot feest met hardloopwedstrijden en ander vermaak. Er is ook weinig reden om te klagen voor de beleggers. Begin dit kwartaal kwam de koers op het hoogste niveau aller tijden. Berkshire boekt niet de hoogste rendementen maar wel consistent. En dat is ook wat waard.