28 maart 2022

Illiquide markten

28 maart 2022

De handel in Russische aandelen op de beurs van Moskou is afgelopen weken hervat. Maar van een echte handel is absoluut geen sprake gezien de restricties.

Op 24 februari daalde de MOEX index met 45% en dag later werd de markt gesloten. Voor aanvang van de handel waren een aantal restricties. Zo mocht er maar in 33 aandelen worden gehandeld van de 50 die in de MOEX index zitten. Daarnaast mochten geen shortposities (aandelen verkopen zonder ze te bezitten) worden ingenomen en het belangrijkst, er mochten geen buitenlanders hun aandelen verkopen. In eerste instantie steeg de MOEX index met 12% om uiteindelijk met 4,4% winst te boeken. Vrijdag werd deze winst weer ingeleverd.

Dat koersen zoals Gazprom, Lukoil en Rosneft stegen was gezien de maatregelen niet verrassend. Bovendien heeft, volgens sommige analisten, de Russische centrale bank de markt ondersteund. Maar het lijkt er niet op dat dat normale handel in Russische aandelen snel mogelijk zou kunnen zijn. Handel is immers ook gebaseerd op vertrouwen dat men elke dag de bezittingen in liquiditeiten kan omzetten. Natuurlijk zijn er meer beurzen geweest waar handel tijdelijk niet mogelijk was zoals in de VS na de aanslagen op 11 september 2001. Echter er is nog een factor bijgekomen. Al dan niet als gevolg van de economische sancties tegen Rusland zullen grote buitenlandse beleggers geen posities in deze aandelen willen hebben. En als de handelssancties worden opgeheven zullen Russische aandelen niet populair zijn. Een andere financiële markt wiens reputatie sinds een maand onder druk staat is de LME the London Metal Exchange. De handel in nikkel is sinds de stijging van begin maart (zie FT10A-2022) slechts moeizaam op gang gekomen. Nu zullen de meeste handelaren kunnen leven met het gegeven dat na een sterke stijging de handel even wordt stilgelegd. Echter men zette ook een streep door alle transacties van die dag. Een handelaar die dacht dat hij zijn posities had afgedekt werd nu geconfronteerd met een risicopositie. Dat is voor velen natuurlijk onverteerbaar en draagt niet bij aan het vertrouwen. Sommigen vergelijken de situatie van de LME nu met het Libor-schandaal. Libor was een van de toonaangevende rentetarieven voor de financiële crisis waar vele contracten op werden gebaseerd. Echter tijdens de financiële crisis in 2008 bleek dat het tarief werd gemanipuleerd en sindsdien is Libor niet meer toonaangevend. De vraag is dan ook hoe de LME het vertrouwen wil herstellen. Een van de maatregelen is dat men het garantiefonds van $ 1,1 mrd gaat verhogen naar $ 2,1 mrd. Of het voldoende is moet worden afgewacht. Het is de bekende uitdrukking, het vertrouwen komt te voet en verdwijnt te paard. De handel in metalen wordt op de LME al 145 jaar lang gedaan via het zogenoemde “open outcry” systeem. Handelaren zitten bij elkaar in een ruimte en geven met een handgebaar aan om te kopen of verkopen. Wellicht komt aan deze traditie ook een einde om dat vertrouwen te kunnen herstellen.

 

Meer actueel

Grote reactie niet waarschijnlijk
2 juni 2023

Grote reactie niet waarschijnlijk

Waar is de volgende Nvidia? Geen jaar geleden was het een onbekend risicovol aandeel en nu zoekt iedereen naar een aandeel dat ook zo kan presteren.
Lees verder
Defensie aandelen
2 juni 2023

Defensie aandelen

Met koersstijgingen van meer dan 20% in één maand staan de Nederlandse aandelen BESI en ASMI in de top van de StoXX600 van de afgelopen maand.
Lees verder