Bubbels

8 november 2021

De Nederlandse financiële toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) , waarschuwt de nieuwe beleggers . Zij zouden geen verstandige financiële beslissingen nemen.

Veel nieuwe beleggers, ruim 500.000, nemen deel aan de financiële markten op een zelfstandige manier zonder professioneel advies. Het zal niet verbazen dat ook wij denken dat beleggen met professioneel advies beter is en dat niet alleen omdat we een onder toezicht staande beleggingsinstelling zijn. De soms vreemde bewegingen op de markten (zie FT20VS-2021) nopen tot nadenken en niet het blind navolgen.

Het Amerikaanse beleggersblad Barron’s stelt deze week dat we in de “vreemdste tijd in de historie van de financiële markten zijn”. Men heeft het zelfs over de bubbel van de bubbels. En dan wordt vooral gewezen op de virtuele munten. Het zijn vooral jonge nieuwe beleggers die zich hierop richten. Zoals bekend vinden wij dat het geen beleggingsinstrument is. Dit omdat er geen fundamentele waardering aan kan worden toegekend. Dat er interesse is komt enkel en alleen omdat er fenomenale koersstijgingen zijn. Shiba Inu Coin is dit jaar met 447.200 % (geen tikfout) is gestegen. Daarmee was deze digitale munt $ 40 miljard waard. Afgelopen donderdag daalde overigens deze Shibu met 20% tijdens een handelsdag. Shibu is een van de 8.800 digitale munten die er inmiddels zijn. Daar zijn er ook bij die een kortstondig leven hebben zoals Squid Game crypto, genoemd naar de populaire Koreaanse Netflix serie. Inmiddels is deze digitale munt niets meer waard. Natuurlijk zijn de meeste investeerders in dit soort producten geen grote beleggers. Er worden relatief kleine bedragen geïnvesteerd. De totale waarde van alle digitale munten is nu volgens Barron’s $ 3 biljoen. Dat is ongeveer een kwart van wat er jaarlijks aan goud wordt gedolven. Maar de grootse angst van niet alleen toezichthouders is wat er kan gebeuren als een of meer van de bekende digitale munten fors in waarde daalt. Zal dit dan een domino-effect hebben vergelijkbaar met de financiële crisis in 2008? Toen moesten veel beleggers ook andere beleggingen verkopen om de verliezen op delen van de portefeuille te compenseren. En dat zorgde voor een daling van ook fundamenteel sterke beleggingen. Op dit moment lijkt dat scenario niet voor de hand te liggen. Veel cryptobeleggers zullen niet ook investeren in bijvoorbeeld aandelen Unilever. Een forse daling  zou dan meer tumult veroorzaken in de kranten dan op de financiële markten.