Fundamenteel niets veranderd

20 september 2021

Het staat in het handboek van technisch analisten bekend als een “key reversal day”. Vrij vertaald een sleutelmoment. Vrijdag was zo’n dag voor de AEX.

De AEX index opende vrijdag op een nieuw record (804,47) maar gedurende de dag daalden de koersen om uiteindelijk met een verlies te sluiten. Per saldo verloor de AEX 1,1%. De verklaring voor een key reversal day is dat de laatste kopers bereid zijn elke prijs te betalen en dat dan de verkopers de overhand krijgen. Andersom is het ook zo. Een index start negatief maar weet de verliezen in te lopen om hoger te sluiten. Nu is het niet zo dat wij nu plotseling aanhangers zijn geworden van technische analyse.

Immers zoals vaker hier verwoord, als technische analyse goed zou werken dan moet men zich afvragen waarom er zoveel technisch analisten zijn. Maar het beantwoordt de vraag dat een aantal beleggers graag een verklaring willen hebben voor de bewegingen in markten. En grafieken zorgen daarvoor. Er is van alles op aan te geven. Behalve de toekomst. Want ondanks de “key reversal vrijdag” was er fundamenteel weinig veranderd. Ook het bericht in The Financial Times dat er binnen de Europese Centrale bank een memorandum is dat aangeeft dat de inflatie binnen twee jaar structureel boven de 2% zal uitkomen is geen grote fundamentele verandering. Weliswaar zou dit betekenen dat de rente een jaar eerder dan verwacht zal worden verhoogd, maar een forse verhoging zou het niet zijn. Daarbij komt, als er wel een forse verhoging komt dan is dat een teken dat de economie op volle toeren draait en dat is gunstig voor bedrijven en dus ook de aandeelhouders. Een andere bedreiging zou een financiële crisis zijn. De problemen rondom Evergrande kunnen daar een aanleiding voor zijn (FT17R-2021). Echter gezien de maatregelen die de Chinese centrale bank heeft genomen afgelopen vrijdag zal dit geen domino-effect hebben. Ondanks de daling van afgelopen vrijdag staat de AEX nog altijd, zij het met een klein percentage van 0,24%, nog altijd op een winst voor de maand september. Zoals aangegeven in FT29A-2021 is deze maand altijd een moeilijke op de aandelenbeurzen. De S&P500 staat deze maand op een verlies van bijna 2%. En dat is meer dan het gemiddelde over de afgelopen jaren. Maar ook dit moet genuanceerd worden. Ten opzichte van het hoogste niveau van 2 september is het verlies voor deze index slechts 2,5%. Koersen kunnen niet elke dag stijgen. Maar gezien de fundamentele situatie is een forse daling niet te verwachten.