2020 is niet 2000

6 september 2020

Twintig jaar geleden september 2000 begon de zogenoemde dotcom-crash. Technologiefondsen waren in het eerste jaar van de nieuwe eeuw enthousiast begonnen.
Echter in die maand daalde de Nasdaq-index met 15% in een maand. Het hield daar niet mee op. Op het einde van 2000 was deze index 42% gedaald ten opzichte van het slot van augustus. In de afgelopen dagen ging de index die vooral uit technologiefondsen bestaat met 6% onderuit. Overigens van af het hoogste niveau aller tijden dat afgelopen week werd neergezet.
De forse daling zorgt er natuurlijk voor dat veel analisten denken dat de geschiedenis zich gaat herhalen. De Nasdaq index is in zes maanden tijd fors gestegen. Ten opzichte van het dieptepunt van 23 maart was er een procentuele stijging van 75. Er waren natuurlijk een aantal fundamentele redenen. Door de Covid-19 crisis zijn meer werknemers thuis gaan werken en daar had men de technologie voor nodig. Maar veel bedrijven kregen wel een zeer hoge waardering. Gemiddeld is de koerswinstverhouding (k/w) 27,5 voor de sector. Het aandeel Zoom, dat videoconferenties verzorgt, is dit jaar met ruim 450% gestegen. De k/w is nu 472. Cisco Systems, het meest populaire aandeel van 2000, stond in die tijd op een waardering van 100. Analisten stelden dat dit niet houdbaar kon zijn en dat er een reactie zou moeten komen. Natuurlijk zijn er de afgelopen maanden wel vaker waarschuwingen geweest (zie FT16VS-2020) . Die waren te vroeg. Is het nu wel tijd om uit deze sector te stappen met het oog van een mogelijke herhaling van 2000? De overeenkomst tussen 2000 en 2020 is eigenlijk alleen dat het in de maand september begon. In 2000 was het economische klimaat volstrekt anders. De olieprijs was verdubbeld en de Amerikaanse centrale bank (FED) verhoogde scherp de rentetarieven met het oog op een mogelijke inflatie. Dat is geheel anders nu. De olieprijs beweegt de afgelopen maanden nauwelijks en de FED heeft vorige week aangegeven dat het nog heel lang gaat duren voordat men de rente zal gaan verhogen. Toch is de opmars van de technologie fondsen de laatste tijd opmerkelijk. Dit weekeind berichtte de Financial Times dat het vooral het Japanse Softbank zou zijn die verantwoordelijk is voor de stijging van de technologiefondsen. Dat zou deze vooral doen zijn via derivaten waaronder optiecontracten. Volgens sommige specialisten in de markt zien zij volumes die in 20 jaar niet zo groot zijn geweest. Volgens Goldman Sachs is het volume in de afgelopen weken verdrievoudigd ten opzicht van het gemiddelde de afgelopen jaren. Het is natuurlijk een gevaarlijke ontwikkeling. Maar er zijn twee kanttekeningen bij te plaatsen. Softbank staat bekend om haar agressieve beleggingsbeleid dat regelmatig goede resultaten heeft behaald. Veel grote beleggers waaronder staatsfondsen investeren in de fondsen van Softbank. Wellicht komen er grote kapitalen aan en is de investering in derivaten een zogenaamde voorbelegging. Ten tweede, veel waardering van technologiefondsen is hoog. Maar deze bedrijven laten in tegenstelling tot 2000 een hoge positieve cashflow zien.