FT9A-2020

2 maart 2020

Sla niet in paniek”. Dat is het eerste advies dat de Belgische krant De Tijd geeft aan haar lezers. Dat is natuurlijk altijd in welke situatie dan ook een goed advies.
6.000 miljard dollar aan beurswaarde is de afgelopen week verdampt. En daarmee staan de wereldbeurzen op het grootste weekverlies sinds 2008. Een aandeel als Exxon-Mobil heeft nu een dividendrendement van 6,8%. Het hoogste sinds 1987. Beide jaren zijn niet bepaald jaren waar beleggers met plezier aan terugdenken. De grootste angst die nu heerst is of de wereldeconomie in een recessie zal terecht komen. Enige nuchterheid over de situatie was de afgelopen week niet te vinden.
“Het is een grote fout om een theorie te veronderstellen zonder dat dit door gegevens wordt onderbouwd”. De stelling van Sherlock Holmes, de fictieve misdaadbestrijder die zich niet inliet met veronderstellingen. En beleggers werden bestookt met veronderstellingen de afgelopen week. Sommigen veronderstellen dat de gehele wereldeconomie volledig zal stilvallen. Er wordt dan simpelweg voorbij gegaan dat economieën niet zomaar als een apparaat kunnen worden aan- of afgezet. Was dat zo dan hadden de centrale banken het veel makkelijker. Economische activiteiten zijn een complex geheel van miljoenen handelingen. Het kenmerkende karakter is dat als een element wegvalt er al snel een ander element wordt gevonden om het probleem op te lossen. De complexiteit is dan ook direct de flexibiliteit. Natuurlijk zijn er sectoren die zwaarder worden getroffen dan andere. De luchtvaartsector is het voorbeeld van een sector die zwaar wordt getroffen. Een kapitaalintensieve sector die moeilijk snel op de kosten kan bezuinigen. De komende weken zal moeten blijken of de forse dalingen voor vele bedrijven gepaard gaan met een even grote winstdaling. Die onzekerheid zorgde in 2008 voor de forse dalingen gepaard gaande met soms forse stijgingen. Maar uiteindelijk een daling van indexen die tegen de 50% aankwamen. De vraag is of de huidige daling van nu 13% een voorbode is van meer. Zoals vorige week gesteld gaan we deze onzekere periode in met twee grote verschillen. Allereerst zijn bedrijven (en zeker de banken) beter gekapitaliseerd. Een tweede factor is dat de rente op historisch laag niveau staat. Natuurlijk is er ook een overeenkomst. In 2008 wisten we niet wat we niet wisten. Dat is nu natuurlijk ook het geval. Maar een ding is zeker, ook in 2008 was in paniek handelen wel het slechtste wat men kon doen.