FT4E-2020 Coronacrisis

27 februari 2020

Zes handelsdagen geleden noteerde de StoXX600 nog een historisch koersrecord. Inmiddels staat de index bijna 9% lager. Een van de kleinste levende organismes is daar voor verantwoordelijk.
Twee weken geleden stelden we dat het opmerkelijk was hoe rustig de Europese aandelenmarkten reageerden op de uitbraak van het Coronavirus. Die stelling bleef een week lang nog valabel. Afgelopen weekeinde echter bleek dat ook in een van de belangrijkste economische regio’s van Italië het virus was opgedoken. Hoewel het kleine dorpen zijn is de angst voor een negatieve invloed op de gehele Europese economie groot en gingen de beurzen fors onderuit.
In tegenstelling tot andere reacties de afgelopen jaren valt hier als fundamentele beheerder weinig te analyseren. Als het allemaal meevalt over een week dan zullen markten weer herstellen. Breidt het zich uit dan zal het sentiment zeker slecht blijven met als gevolg verder dalende koersen. Maar vraag is natuurlijk of het enorme invloed heeft op de winsten van de bedrijven. We komen in een fase waarin de directies van de diverse bedrijven de houding zullen hebben “beter te vroeg dan te laat”. Oftewel men zal de kapitaalverschaffers waarschuwen dat de recente ontwikkelingen invloed kunnen hebben op de winstgevendheid. Bestuurders kunnen dan ook nimmer het verwijt krijgen dat men niet transparant was. Maar ook in de directiekantoren is het onbekend hoe groot de invloed zal zijn. Wordt er door Heineken minder bier verkocht doordat steden worden afgesloten of gaan de bewoners juist meer consumeren. Worden er minder auto’s verkocht als gevolg van het niet op tijd leveren van onderdelen of doordat consumenten niet meer willen reizen? We hebben vaker gesteld dat economie niet een exacte wetenschap is maar een gedragswetenschap. En het gedrag van groepen personen is niet te voorspellen. Wat wel te voorspellen is dat de meeste bedrijven met sterke balansen deze situatie ingaan. Er zijn geen enorme kredieten opgebouwd om bedrijven over te nemen. Eerder hebben de meeste bedrijven onderdelen verkocht om op een geschikt moment andere op te kunnen kopen. Een tweede fundamenteel aspect is dat de rente in Europa laag is. Deze zal zeker niet op afzienbare tijd worden verhoogd. Sterker nog de kans dat de rente nog verder negatief gaat worden is zeker aanwezig. De inflatie daalt alleen al door de lagere olieprijs. Een ander aspect is de mogelijkheid tot fiscale stimulering door de overheden. In Hong Kong is dat al gebeurd. Die oproep om dit ook in Europa te doen is er al van diverse kanten, waaronder die van de Europese centrale bank voorzitter Lagarde. Bekend is dat de Duitse regering daar, zij het aarzelend, aan denkt. De huidige Coronacrisis kan dat denken veranderen onder het excuus dat dit een bijzondere tijd is die ook bijzondere maatregelen vergt. Zeker bij de negatieve Duitse rente levert het de overheid alleen maar geld op. Ons beleid is wat een dokter ook doet bij een griep. Rustig aan en niets forceren. Derhalve is het in paniek drukken op de verkoopknop niet de juiste manier om op het Coronavirus te reageren.